Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldova, pe calea aderării la UE

Acum exact 4 luni, în Europa începea cea mai mare atrocitate de după cel de-al doilea Război Mondial. Cel mai mare stat din lume invada o țară vecină din toate direcțiile, îi bombarda și distrugea infrastructura critică, îi ucidea oamenii și încerca să și-o supună. S-o transforme într-un vasal. Asta doar pentru că Ucraina își dorește un altfel de viitor. Își dorește să facă parte din marea familie europeană a democrației și prosperității. Și după 4 luni în care cetățenii acestei țări au rezistat admirabil apărându-și țara, casele și viitorul european, au primit o recunoaștere pe care au demonstrat din plin că o merită, Ucraina devenind oficial țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Împreună cu Ucraina, acest statut l-am primit și noi. Și fără a minimaliza meritele noastre, trebuie să mulțumim vecinilor ucraineni, pentru că lupta lor, rezistența în fața invaziei criminale, a făcut posibilă această realizare. Dacă ei nu ar fi rezistat, astăzi lucrurile ar fi fost mult mai triste, atât la Kiev cât și la Chișinău. Trebuie să mulțumim și celorlalți vecini și frați, din România. Care sunt principalii noștri avocați și susținători în demersul european.

Moldova a demonstrat însă și ea că merită să fie acolo. Pentru că solidarizându-ne cu Ucraina am arătat că putem face deosebirea între civilizație și barbarie, între libertate și dictatură, între demnitate și lașitate. Am demonstrat și noi, în acest an, ca în majoritate suntem adepți ai valorilor europene și că merităm pe deplin să fim în familia UE. Ieri am primit o perspectivă clară de aderare. Ni s-a spus și în mod oficial că dacă mergem pe calea corectă vom ajunge acolo unde ne dorim. Dar mai este un drum lung până departe.

Însă totul depinde de noi! De toți cetățenii acestei țări. De politicieni, care iată în ultimul an au promovat o politică externă eficientă și au reușit să determine și cele mai sceptice cancelarii să se uite cu alți ochi la noi. De noi, de presă. De cei care ani lungi am luptat cu corupția, am demascat schemele criminale, am spus lucrurilor pe nume atunci când a fost cazul. Și trebuie să facem acest lucru în continuare, pentru că rolul mass-mediei în acest proces este unul esențial.

Un rol extrem de important îl au și cei care fac justiție. Justiția corectă este fundamentul pe care astăzi se țin valorile care au creat Uniunea Europeană. Fără o schimbare radicală, prin eliminarea elementelor pervertite și putred de corupte care ne-au adus acum câțiva ani la nivelul de țară cu cea mai coruptă justiție de pe continent, nu avem absolut nicio șansă. Tinerii judecători și procurori, oamenii care încă nu au fost afectați de putreziciunea sistemului, trebuie să înțeleagă că prin obținerea statului de candidat au primit și ei o perspectivă ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să se bucure de privilegiile, libertatea și respectul unui sistem de drept cu adevărat european.

Nu se va schimba nimic peste noapte. Mai ales în acest context extrem de dificil al războiului. Urmează luni extrem de dificile. În care ne vom confrunta cu creșteri de prețuri și cu amenințări de securitate din partea Rusiei invadatoare. Dar suntem obligați să ne consolidăm și să rezistăm. Să nu ne lăsăm pradă grupărilor revanșarde, ale oligarhilor, hoților, escrocilor și diversioniștilor lui Putin, care toți s-au consolidat în fața persepctivei de a pierde ce au agonisit furând de la popor și terminând în pușcărie.Să fim în continuare demni, inteligenți și lucizi. Să depunem toate eforturile pentru a face din acest stat, din aceast pământ, un loc de care să fim mândri. Să demonstrăm că putem deveni generația care a schimbat Moldova, care i-a oferit un viitor prosper, liber, civilizat și democratic! Se poate!

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rolul marilor artiști

26 martie 2024, 21:14

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Capcana știrilor mincinoase

21 martie 2024, 21:34

Cetățenii noștri cad tot mai des pradă falsururilor. Alimentate în special pe...

Opinia ta contează. Comentează!