Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldova, pe calea aderării la UE

Acum exact 4 luni, în Europa începea cea mai mare atrocitate de după cel de-al doilea Război Mondial. Cel mai mare stat din lume invada o țară vecină din toate direcțiile, îi bombarda și distrugea infrastructura critică, îi ucidea oamenii și încerca să și-o supună. S-o transforme într-un vasal. Asta doar pentru că Ucraina își dorește un altfel de viitor. Își dorește să facă parte din marea familie europeană a democrației și prosperității. Și după 4 luni în care cetățenii acestei țări au rezistat admirabil apărându-și țara, casele și viitorul european, au primit o recunoaștere pe care au demonstrat din plin că o merită, Ucraina devenind oficial țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Împreună cu Ucraina, acest statut l-am primit și noi. Și fără a minimaliza meritele noastre, trebuie să mulțumim vecinilor ucraineni, pentru că lupta lor, rezistența în fața invaziei criminale, a făcut posibilă această realizare. Dacă ei nu ar fi rezistat, astăzi lucrurile ar fi fost mult mai triste, atât la Kiev cât și la Chișinău. Trebuie să mulțumim și celorlalți vecini și frați, din România. Care sunt principalii noștri avocați și susținători în demersul european.

Moldova a demonstrat însă și ea că merită să fie acolo. Pentru că solidarizându-ne cu Ucraina am arătat că putem face deosebirea între civilizație și barbarie, între libertate și dictatură, între demnitate și lașitate. Am demonstrat și noi, în acest an, ca în majoritate suntem adepți ai valorilor europene și că merităm pe deplin să fim în familia UE. Ieri am primit o perspectivă clară de aderare. Ni s-a spus și în mod oficial că dacă mergem pe calea corectă vom ajunge acolo unde ne dorim. Dar mai este un drum lung până departe.

Însă totul depinde de noi! De toți cetățenii acestei țări. De politicieni, care iată în ultimul an au promovat o politică externă eficientă și au reușit să determine și cele mai sceptice cancelarii să se uite cu alți ochi la noi. De noi, de presă. De cei care ani lungi am luptat cu corupția, am demascat schemele criminale, am spus lucrurilor pe nume atunci când a fost cazul. Și trebuie să facem acest lucru în continuare, pentru că rolul mass-mediei în acest proces este unul esențial.

Un rol extrem de important îl au și cei care fac justiție. Justiția corectă este fundamentul pe care astăzi se țin valorile care au creat Uniunea Europeană. Fără o schimbare radicală, prin eliminarea elementelor pervertite și putred de corupte care ne-au adus acum câțiva ani la nivelul de țară cu cea mai coruptă justiție de pe continent, nu avem absolut nicio șansă. Tinerii judecători și procurori, oamenii care încă nu au fost afectați de putreziciunea sistemului, trebuie să înțeleagă că prin obținerea statului de candidat au primit și ei o perspectivă ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să se bucure de privilegiile, libertatea și respectul unui sistem de drept cu adevărat european.

Nu se va schimba nimic peste noapte. Mai ales în acest context extrem de dificil al războiului. Urmează luni extrem de dificile. În care ne vom confrunta cu creșteri de prețuri și cu amenințări de securitate din partea Rusiei invadatoare. Dar suntem obligați să ne consolidăm și să rezistăm. Să nu ne lăsăm pradă grupărilor revanșarde, ale oligarhilor, hoților, escrocilor și diversioniștilor lui Putin, care toți s-au consolidat în fața persepctivei de a pierde ce au agonisit furând de la popor și terminând în pușcărie.Să fim în continuare demni, inteligenți și lucizi. Să depunem toate eforturile pentru a face din acest stat, din aceast pământ, un loc de care să fim mândri. Să demonstrăm că putem deveni generația care a schimbat Moldova, care i-a oferit un viitor prosper, liber, civilizat și democratic! Se poate!

Post Scriptum cu Alex Cozer: Războiul energetic este în toi

5 august 2022, 22:40

Pe lângă invazia criminală pe care Putin o desfășoară astăzi în Ucraina, soldată...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Aeroportul, sursă de bani pentru Șor

4 august 2022, 23:08

Tribunalul internațional de arbitraj de la Stokholm a dat ieri dreptate Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Voronin și-a schimbat retorica

29 iulie 2022, 19:59

Voronin s-a ținut de cuvânt. Dacă vă gândiți că mă refer la vreo promisiune...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Noi încercări de a ne destabiliza

28 iulie 2022, 20:14

Kremlinul se îngrijorează de starea democrației din Republica Moldova. Nu, nu...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Gafele din operațiunea „Șor”

22 iulie 2022, 22:52

Am asistat ieri la rezultatele unei operațiuni din partea structurilor noastre...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Procurorii au descins la „Șor”

21 iulie 2022, 22:45

Procurorii și ofițerii CNA au descins astăzi în sediile Partidului Șor și în...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Un război cu care ne obișnuim

16 iulie 2022, 02:16

Războiul din Ucraina, invazia criminală a Rusiei în țara vecină, se prelungește...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Tariful la gaze crește din nou

15 iulie 2022, 00:15

Moldovagaz a cerut ANRE să majoreze tariful la gaze pentru consumatorii finali...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dezastrul de pe Răut

8 iulie 2022, 20:46

Moldova se confruntă cu o secetă crâncenă, resursele de apă din țară fiind tot...

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE