Post Scriptum cu Alex Cozer: Suedia, parte a scutului libertății

Există în lume așa o țară, Suedia, nu foarte departe de noi, de altfel, care se numără printre cele mai râvnite state, la nivel mondial, pentru a locui acolo. Și cum să fie altfel, dacă practic în toate topurile mondiale în care sunt măsurați principalii indici ai bunăstării vieții, Suedia se numără printre lideri? Spre exemplu, la capitolul dezvoltării umane, Suedia e pe 7 în lume, aceeași poziție ocupând-o și în clasamentul țărilor cu cei mai fericiți locuitori de pe glob. La indicele democrației, este pe 4, tot pe 4 situându-se și în topul țărilor cu cea mai liberă presă din lume.

Sistemul educațional din Suedia este pe locul 9 în lume, în timp ce la capitolul Produs Intern Brut nominal, țara este pe a 10-a poziție din peste 200 de țări de pe glob.

Așadar, cei peste 10 milioane de locuitori ai Suediei sunt printre cei mai dezvoltați, fericiți, educați și prosperi oameni din lume. Și în același timp, trăiesc într-una dintre cele mai democratice țări de pe glob și au parte și de una dintre cele mai libere mass-media. Au tot ce le trebuie, ați zice, nu? Așa e! Doar că, în acest paradis al nordului, e și o mică problemă. Proximitatea cu Rusia. O țară care, la toți indicatorii menționați mai sus, se află exact la celălalt capăt al topurilor. Un stat unde predomină dictatura, cenzura absolută în presă, sărăcia, propaganda și lipsa educației.

Iar această proximitate periculoasă i-a determinat pe suedezi să ceară aderarea la NATO imediat după declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina. Pe care, în sfârșit, au obținut-o, după ce și Parlamentul Ungariei a ratificat cererea Suediei.

Astfel, după ce Finlanda, o țară vecină Suediei nu doar teritorial, ci și în toate aceste clasamente ale bunăstării, devenea anul trecut a 31-a membră a Alianței Nord-Atlantice, iată că avem și al 32-lea stat parte a acestui scut al libertății și democrației.

Și să știți că și până la a adera la NATO, Suedia nu și-a ignorat deloc apărarea, având, de altfel, una dintre cele mai puternice armate din Europa. În 2023, Suedia a alocat 3 miliarde de dolari apărării, iar anul acesta, bugetul va crește la aproape 5 miliarde de dolari. Adică de 50 de ori mai mult decât Republica Moldova. Această țară, care a fost în toată istoria sa neutră, are și una dintre cele mai dezvoltate industrii militare din Europa, producând diferite tipuri de avioane de luptă, submarine sau blindate, toate considerate printre cele mai bune din lume.

Și atunci de ce le-ar mai trebui suedezilor NATO?, s-ar întreba unii de pe la noi. În special fervenții adepți ai așa-zisei neutralități moldovenești. Le trebuie! Pentru că ei vor să rămână printre cei mai bogați, liberi, democratici și educați oameni din lume. Pentru că toate aceste valori, care definesc Suedia, sunt puse sub pericol de Barbaristanul din est. Și pentru că Suedia își dorește nu doar să-și protejeze civilizația și prosperitatea sa, ci și pe cele de pe continent. Pentru că, astăzi, toate aceste valori sunt în mare pericol.

Vreau să vă rog pe cei care urmăriți acest Post Scriptum, care vedeți și înțelegeți argumentele enunțate de mine, să-l distribuiți la cât mai multă lume. Poate vor înțelege și mai mulți moldoveni ce înseamnă NATO. Și de ce țările în care lucrurile merg incomparabil mai bine decât la noi, la toate capitolele, își doresc aderarea la Alianță.

Alianță ce, vă reamintesc deja a câta oară, nu a cunoscut niciodată, de la apariția sa, războiul pe teritoriul unui stat membru. Și care, odată cu aderarea Suediei, devine și mai puternică, adunând peste 60% din bugetul militar al lumii, provenind din cele mai bogate țări din Europa și America de Nord.

Și din care am putea și noi face parte. Iar odată deveniți membri, am fi și siguri că nimeni nu va mai atenta la indepența și libertatea Moldovei. Pentru că orice atac asupra unui membru NATO, înseamnă un atac asupra întregii Alianțe. Trebuie doar să gândim un pic, să punem mai multa mâna pe carte, să devenim raționali și să înțelegem unde ne este salvarea.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Opinia ta contează. Comentează!