Post Scriptum cu Alex Cozer: Ostaticii limbii ruse

La mai bine de 14 luni de invazie barbară a Rusiei în Ucraina și după ce, recent, limba română și-a obținut locul meritat în Republica Moldova, inclusiv în Constituție, trăim în continuare într-un mare paradox. Rămânem ostaticii limbii ruse. Eu apreciez cultura. Merg ori de câte ori am ocazia la teatru. La cinematograf sunt chiar mai des. Însă, în cinematografele din Republica Moldova, sunt supus în continuare unei uriașe nedreptăți. Unei discriminări vădite și sfidătoare.

În continuare, în țara noastră, la singura rețea de cinematografe pe care o avem, peste 80% din producțiile care rulează sunt oferite în limba rusă. Dublate în limba rusă. Marile blockbustere, producțiile de Oscar, prestațiile marilor actori ai acestei lumi, ne sunt oferite în rusă. Nu te poți bucura de calitățile actoricești ale lui Tom Hardy, Leonardo di Caprio sau Ema Stone, pentru că în sălile de cinema de la noi, ei îți vor fi oferite cu vocile unor ruși.

Eu am mai vorbit despre acest lucru și am sperat că ceva se va schimba. Mai ales în contextul evoluțiilor din ultima perioadă de la Chișinău. Multe dintre ele pozitive, printre care reducerea propagandei ruse din televizoare sau oferirea locului cuvenit limbrii române. Ce ține de română, mai multe însă în acte.

Pentru că, în continuare, filmele, indiferent că este vorba despre marile sau micile ecrane, ne sunt băgate pe gât în limba rusă. La cinematografe, unele producții hollywoodiene rulează și în original. Doar că, în cel mai bun caz, o singură dată pe zi și undeva pe la ora prânzului, când e imposibil să ajungi la ele. Pe când în rusă oferta este mult mai bogată. La televizor este și mai trist și grav. Cu mici și izolate excepții, filmele sunt oferite doar cu dublare în rusă și cu niște subtitrări agramate și aproximative în română.

Îi întreb pe cei de la Ministerul Culturii, pe cei de la Consiliul Audiovizului, și pe deputații acestei țări. Voi cumva activați la Moscova? Aveți birourile pe bulevardul Petrovski sau pe Ștefan cel Mare? Sunteți plătiți în ruble rusești sau în lei moldovenești? Vă bucurați de granturi în euro și dolari sau în ruble?

Atunci de ce admiteți în continuare această bătaie de joc? Cu ce ocazie eu când merg într-un cinematograf sunt obligat să mă uit la „Air”, o producție extraordinară ce rulează în prezent în cinemtografe, doar în limba rusă? De ce eu nu mă pot bucura de prestațiile actorilor din acest film, Matt Damon, Viola Davis, Ben Affleck sau Jason Bateman? De ce mă obligați să mă uit la ei traduși de niște ruși? Sau vreți să mă duc la Iași să văd așa cum trebuie, așa cum este normal, acest film?

De ce într-o țară în care peste 80% din cetățeni sunt vorbitori de română, 90% din filmele de la cinema sunt oferite în rusă? Iar la tv e și mai grav, aproape totul fiind difuzat în rusă?

Despre ce cultură mai poate fi vorba? Cum mai putem noi să avem pretenția să ne exprimăm într-o română corectă și frumoasă, când și în 2023 ni se bagă rusa pe gât?

Eu astăzi am o engleză fluentă fără s-o fi studiat vreodată în școli. Am învățat-o în mare parte insistând de mic copil să urmăresc filmele în original. Ăsta fiind un alt avantaj important al normalității.

Dacă cineva are o problemă cu subtitrările și nu e în stare să le citească, ok. Dublați-le filmele în limba română. Dacă vă doriți atât de tare să respectați și drepturile minorității ruse, deși nici într-o țară din lumea asta nu se dau filme la cineva în limba unei minorități ce reprezintă 5% din populație, fie, dați și 5% din ce rulează în rusă. Dar nu vă mai bateți joc atât de noi – majoritatea.

Poate unii dintre voi o să spună că nu e asta cea mai mare problemă. Da, nu e cea mai mare. Dar este o problemă. Pentru că cei care acceptă așa ceva, nu se respectă. Își ignoră cultura, nu au demnitate, și într-un final, nu știu cine sunt. Iar în astfel de condiții, niciodată o națiune nu se va impune, nu-și va câștiga respectul față de cei din jur.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Opinia ta contează. Comentează!