Demisii în lanț în Slovacia
Externe 18 aprilie 2018, 19:59 | 2151

În Slovacia continuă să cadă capete de la guvernarea țării. După demisia de ieri a ministrului de Interne de la Bratislava, a venit rândul șefului Poliției slovace. Înlăturarea acestuia a fost cerută de către protestatari, care l-au acuzat de inacțiune în cazul jurnalistului de investigații Jan Kuciak, asasinat alături de iubita sa, în februarie.

Șeful Poliției naționale din Slovacia, Tibor Gaspar, va pleca din funcţie la sfârșitul lunii viitoare. Anunțul a fost făcut de către premierul de la Bratislava, Peter Pellegrini, care a invocat uriașele presiuni publice, apărute după asasinarea jurnalistului slovac de investigații Jan Kuciak și a iubitei sale. Gaspar este acuzat de slovaci că nu poate asigura o anchetă corectă în cazul ziaristului.

În ultimele săptămâni, zeci de mii de slovaci au protestat în stradă față de lipsa de acțiune a autorităților în cazul jurnalistului ucis. Oamenii au cerut guvernării să garanteze independenţa anchetei. Amintim că ieri din funcție a plecat și ministrul de Interne de la Bratislava. Este al doilea ministru, care își prezintă demisia, la o distanță de mai puțin de o lună. În martie, Robert Kalinak a decis să-și dea și el demisia ca urmare a protestelor masive și a crizei politice din țară, generate de uciderea lui Kuciak. Acesta a fost împușcat mortal, alături de iubita sa, pe 25 februarie. Kuciak lucra la o publicaţie locală, relatând despre modul în care un grup infracţional italian s-a stabilit în Slovacia şi comitea fraude cu fonduri europene, împreună cu lideri politici de la Bratislava. În contextul scandalului izbucnit, premierul Robert Fico a demisionat și el, în urma cu aproximativ o lună.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie