Reacții după revocarea șefei DNA
Externe 10 iulie 2018, 15:00 | 2583

Decizia de ieri a președintelui României, Klaus Iohannis, de a semna decretul de revocare a șefei DNA, a generat un val de reacții atât pe plan intern, cât și pe cel extern. În ciuda acestei acțiuni a șefului statului, liderii coaliției nu renunță la ideea de a-l suspenda din funcție. De cealaltă parte, Iohannis are susținerea fermă a opoziției.

După ce s-a împotrivit, timp de câteva luni, cererii făcute de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, privind demiterea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, în cele din urmă, președintele Klaus Iohannis a fost nevoit să cedeze și să semneze decretul de revocare. Și după cum a dat de înțeles, l-a determinat hotărârea Curții Constituţionale, nu argumentele lui Toader, în care a spus anterior, de mai multe ori, că nu crede. Liderii coaliției de la putere au anunţat că nu vor renunţa la planul de a-l suspenda pe preşedinte, chiar dacă s-a conformat deciziei Curții.

Decizia lui Iohannis este susținută însă de principalele partide de opoziție.

Reacții au venit și din partea partenerilor externi ai României. Reprezentanții Ambasadei Statelor Unite şi ai celei a Canadei la Bucureşti şi-au exprimat îngrijorarea faţă de efectele pe care schimbarea conducerii Direcției Naționale Anticorupție o poate avea asupra eforturilor de combatere a acestui flagel. Un semnal a venit și de la Comisia Europeană, care a anunțat că ar putea fi nevoită să-și reevalueze concluzia referitoare la sustenabilitatea luptei anticorupție din România, în cazul în care capacitatea DNA va fi pusă la îndoială.

Opinia ta contează. Comentează!