Moldovenii stabiliți în Irlanda și Canada au promovat mărțișorul - simbolul primăverii
Externe 1 martie 2021, 19:55 | 1445

Moldovenii stabiliți în Irlanda, Canada sau Spania au marcat venirea primăverii într-un mod inedit. Îmbrăcați în costume naționale, aceștia au cântat și au oferit mărțișoare confecționate manual. În acest fel, își doresc să-i familiarizeze pe străini cu obiceiurile noastre strămoșești.

Andrei Dragulean este stabilit în Irlanda mai bine de șapte ani. Cu ocazia Mărțișorului, tânărul a hotărât că cel mai bun cadou pentru cei departe de casă ar fi un cântec.

Membrii diasporei au confecționat mărțișoare, pe care le-au oferit oficialilor irlandezi și europarlamentarilor. Un mesaj de felicitare a avut și ambasadorul Republicii Moldova în Irlanda, Larisa Miculeț.

LARISA MICULEȚ, ambasadorul Republicii Moldova în Irlanda: "Noi ne bucurăm că Mărțișorul este celebrat nu doar în Republica Moldova, dar de vreo 20 de ani încoace, grație diasporei care cu dragoste păstrează tradițiile poporului nostru. În această zi de primăvară, vă transmitem tuturor, în toate colțișoarele Irlandei un mărțișor virtual."

Un eveniment dedicat primăverii au organizat și conaționalii din Canada, care a presupus implicarea copiilor din Franța, Spania, Irlanda sau Statele Unite. Aceștia au recitat poezii și au cântat.

Mărţişorul, un mic obiect prins într-un şnur alb cu roşu, este oferit, pe 1 Martie, ca vestitor al sosirii primăverii. Este o un obicei vechi, respectat de către românii de pretutindeni. Obiceiuri similare sunt întâlnite în Bulgaria, Albania și Macedonia.

Opinia ta contează. Comentează!