Victoria este jurist și pedagog de profesie, dar a mers pe urmele bunicului și s-a făcut apicultoare
Făcut acasă 16 iulie 2021, 20:02 | 3320

Este jurist și pedagog de profesie, dar albinele i-au plăcut mai mult. Vorbim despre apicultoarea Victoria Rusnac din Dumbrava, Trușeni, care de șase ani este regina celor 300 de familii de albine pe care le îngrijește. Victoria a recurs și la tehnici de apiterapie - o procedură medicală cu aer de stup şi zumzet de albine, idee care i-a venit apicultoarei după o vizită în Ucraina. Cum se descurcă după seceta de anul trecut și pandemia care i-a afectat veniturile a aflat colega noastră, Eugenia Apostu.

VICTORIA RUSNAC, apicultoare: "Din familie se trage desigur, bunelul meu avea multă miere și se plângea că nu are unde să o vândă și eu, după studii, am cercetat piața internă a Republicii Moldova și am depistat că mierea pe rafturi în țara noastră greu o găsești și este foarte puțin asortiment de la producători. După studii am dat start unei întreprinderi deja de șase ani."

În cei șase ani, Victoria a ajuns la 300 de familii de albine, iar acum doi ani a scos pe piață un produs nou: miere naturală cu pomușoare uscate prin înghețare:

VICTORIA RUSNAC, apicultoare: "De doi ani s-a născut un produs nou miere naturală cu pomușoare care sunt uscate prin înghețare, toate proprietățile sale se păstrează. Deja de un an de zile are succes pe piață și iarăși eu bat să nu vindem pe tarabe, la piață. Trebuie să fie un produs de calitate, certificat în toate standardele naționale."

Victoria este apicultoarea cu zeci de vise pe care, unul câte unul, le transformă în realitate. După mierea mixată cu pomușoare, i-a venit ideea să construiască câteva căsuțe-stupi pentru terapie cu aer de stup şi zumzet de albine.

VICTORIA RUSNAC, apicultoare: "Aici sunt intrarea și ieșirea la albini, ele lucrează acum, sunt foarte active. Căsuța noastră."

VICTORIA RUSNAC, apicultoare: "Aerul din stup conține elemente din produse apicole cu aerosoli puternici ca: polenul, lăptișorul de matcă, venin, ceară care ajută la fortificarea organismului și întărește sistemul imunitar."

Pandemia i-a afectat afacerea, iar efectele ei se resimt și acum, spune apicultoarea:

VICTORIA RUSNAC, apicultoare: "Noi simțim și acum și vom simți încă vreo doi ani. A fost o criză economică, pandemia și seceta. Un ansamblu, când vine o nenorocire nu vine niciodată singură. A fost secetă și foarte puțină miere, salcâmul a fost foarte puțin, iar stocul de anul trecut a fost epuizat încă acum două luni. Noi toți așteptăm miere de anul acesta."

Apiterapia este un domeniu la început de cale în Moldova, însă Victoria este sigură că această metodă va ajunge una dintre cele mai căutate soluţii alternative. Apicultoarea spune că își dorește ca de la 3 căsuțe de apiterapie să ajungă la câteva zeci, pentru a oferi posibilitate tuturor doritorilor să respire aer de stup din Dumbrava.

Opinia ta contează. Comentează!