Scheme de $2 trilioane la bănci mondiale
Economic 22 septembrie 2020, 15:36 | 1295

Sume astronomice de ”bani negri” au trecut ani de zile prin cele mai mari instituții bancare din lume, dezvăluie o investigație internațională. Ancheta se bazează pe mii de ”rapoarte de activitate suspectă”, făcute băncilor din întreaga lume de către poliția financiară a Trezoreriei Statelor Unite ale Americii, FinCen. ”Două trilioane de dolari din tranzacțiile suspecte sunt doar o picătură în oceanul de bani murdari, care circulă în băncile lumii întregi”, arată ancheta.

Fișierele FinCEN au identificat cel puțin două trilioane de dolari în tranzacții suspecte între 2000 și 2017, dintre care 514 miliarde de dolari se referă la ”Morgan Bank” și 1,3 trilioane de dolari la Deutsche Bank. Aceste rapoarte de activitate suspectă ridică îndoieli cu privire la originea fondurilor, dar nu constituie neapărat dovezi de fraudă.

Profiturile obținute din războaiele împotriva drogurilor, averile deturnate ale țărilor în curs de dezvoltare și economiile greu câștigate, furate în cadrul unei piramide Ponzi, au reușit să treacă prin aceste instituții financiare, în ciuda avertismentelor propriilor angajați, detaliază ancheta, realizată de 108 canale mass-media internaționale, din 88 de țări. Cele două trilioane de dolari din tranzacțiile suspecte sunt doar o picătură în oceanul de bani murdari care circulă în băncile lumii întregi, arată ancheta.

Ancheta indică în special cinci mari bănci acuzate că au continuat să tranziteze fondurile unor potențiali infractori chiar și după ce aceștia au fost urmăriți penal sau condamnați pentru abateri financiare.

Ancheta mai arată că „rețelele prin care călătoresc banii murdari din întreaga lume au devenit artere vitale pentru economia globală”. Într-o declarație, Deutsche Bank a asigurat că dezvăluirile consorțiului sunt, de fapt, informații „bine cunoscute” autorităților de reglementare și a spus că „a dedicat resurse semnificative consolidării controalelor” și „este extrem de atentă la respectarea responsabilităților și obligațiilor sale”.

În 2012, HSBC, cea mai mare bancă din Europa a recunoscut că a spălat cel puțin 881 de milioane de dolari în numele cartelurilor de droguri din America Latină. Într-o declarație publicată înainte de lansarea anchetei, Poliția Financiară a Trezoreriei Statelor Unite a avertizat că publicarea rapoartelor privind activitatea suspectă este o „infracțiune” care „poate avea un impact asupra securității naționale a Statelor Unite”.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie