Post Scriptum cu Alex Cozer: Anonimi câștigă alegeri

Ați vota pe cineva la funcția de primar în localitatea în care stați, fără ca măcar să-l cunoașteți la față? Fără să-l fi auzit vreodată vorbind, fără să știți cine este, ce reprezintă, dacă măcar așa om există?

Eu, cu siguranță, nu aș face-o. Și probabil la fel ar proceda fiecare dintre voi. În fond, este vorba despre primarul localității în care trăim. Practic cel mai apropiat funcționar de noi, omul care ar trebui să gestioneze lucrurile în satul sau orașul în care locuim. Cu toate acestea, în Republica Moldova, zeci de mii de oameni au ajuns să voteze la funcția de primar oameni despre care nu știu nimic. Pe care nu i-au auzit vorbind vreodată. Despre care nici măcar nu știu cum arată la față. S-a întâmplat în special la Orhei și Bălți.

Orașele practic cel mai supuse atacului frontal al oligarhilor fugari, finanțați de Kremlin, în această campanie electorală. Atac în urma căruia autoritățile au decis excluderea din cursa electorală a așa-zisului partid „Șansa”, principala aripă a grupului criminal Șor în aceste alegeri. Și cu toate că o astfel de decizie a fost luată vineri seară, a fost nevoie de doar câteva zeci de ore pentru ca, cel puțin la Orhei și Bălți, duminică să fie redirecționate voturile către alți sateliți. Ore în care, printre altele, era interzis să faci campanie electorală.

Pentru că, dacă la Orhei nu a fost Lungu, cel exclus vineri din alegeri, în loc a apărut o oarecare Cociu. Care peste noapte a acumulat 58% din voturi și a câștigat scrutinul din primul tur. Iar la Bălți, după ce a fost exclusă Șapa, în turul 2 a trecut o oare Corșicova, de la aceeași grupare criminală.

Dacă am face astăzi un experiment social și am merge la Orhei și Bălți cu pozele celor două alese locale, sunt convins că peste 80% chiar din cei care le-au votat nici măcar nu le-ar recunoaște. Asta este Republica Moldova anului 2023. O țară în care banul murdar, știrile false și propaganda au pervertit într-atât de mult procesul electoral și democrația, încât sunt posibile și astfel de aberații.

Scrutinul local electoral de duminică a scos la iveală, pentru a câta oară, gravele disfuncționalități în instituțiile acestui stat. Dacă e posibil să bagi zeci de milioane de dolari, bani murdari din Rusia, pentru a denatura rezultatele unor alegeri, e o problemă. Dacă acele zeci de milioane au fost împrăștiate prin localități de către alte mii de oameni, sub formă de mită electorală inclusiv, încălcând legislația electorală și deocamdată nu există rețineri în masă și descinderi, avem o altă problemă, și mai gravă.

Moscova și criminalii fugari aflați în slujba lor au reușit să testeze la aceste alegeri un alt tip de invazie. Fără arme, fără tancuri și nici măcar rachete. Dar cu foarte mulți bani și un aparat manipulator foarte bine pus la punct. Și au demonstrat că strategia funcționează. Un stat precum Republica Moldova, atât de vulnerabil precum e astăzi, poate fi ocupat utilizând, pervertind principalul instrument democratic – alegerile.

Kremlinul și oligarhii săi au profitat din plin, în acest proces, de disfuncționalitatea absolută a justiției. Un sistem aflat în colaps total și care s-a dovedit a fi principala vulnerabilitate a acestui stat. Și e bine că s-a întâmplat acum, când avem doar alegeri locale. Pentru că în următorii doi ani se vor desfășura două alte scrutine, mult mai importante decât cel actual, în care va fi ales președintele și următorul Parlament. Și iată acolo chiar se va decide dacă Moldova își va păstra suveranitatea independența și parcursul spre lumea europeană și civilizată sau va fi recapturată de barbarii ruși. Mai e un an de zile până la prezidențiale. Și dacă până atunci nu vom învăța nimic din acest scrutin, dacă cei care au recurs la acțiuni ilegale în alegerile locale nu vor fi trași la răspundere, indiferent de statutul lor, fie că-s lideri de grupare criminală sau doar un distribuitor al miei de lei pentru vot, atunci democrația nu va avea nicio șansă în fața acestui tăvălug.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!