Marcel Ostrovschi din satul Hlinaia confecționează măști din hârtie, apă și făină de grâu
Făcut acasă 14 ianuarie 2022, 19:52 | 1477

De zeci de ani, un meșter popular din Edineț confecționează măști desprinse parcă din poveștile populare. La baza fiecărei măști este hârtia, apa și făina de grâu. Vorbim despre Marcel Ostrovschi din satul Hlinaia, Edineț. Meșterul confecționează o mască în trei zile, iar aceasta costă între 200 de lei şi 100 de dolari.

MARCEL OSTROVSCHI, meșter popular: "Eram în ospeție la bunica, aveam vreo șapte ani și erau în toi sărbătorile de iarnă. Am văzut niște măști extraordinare. Pe mine m-a fascinat și am încercat în acel an să mă prezint cu o mască. Am vrut cu capra să mă prezint. N-am reușit și, după aceea, am hotărât ca să nu pierd anul, să nu câștig un ban m-am îmbrăcat în hainele bunicii, în catrință și m-am prezentat ca Anul Nou. Aveam o sabie, umblam pe la fiecare casă."

Vecina bunicii, care pe atunci confecționa aceste măști, nu a dezvăluit secretul confecționării, așa că Marcel a furat câte un pic din ce vedea:

MARCEL OSTROVSCHI, meșter popular: "Avea un secret oarecare, ea le confecționa contra plată și nu voia să divulge secretul, cum se confecționează această mască. Dar eu, fiind un copil, ea nu și-a dat seama că eu pot să moștenesc acest meșteșug."

Treptat, meșteșugarul a trecut la produse sută la sută ecologice pentru a confecționa măști:

MARCEL OSTROVSCHI, meșter popular: "Am socotit că cleiul este costisitor, hârtia este scumpă și atunci am trecut la făina albă de grâu și hârtia de birou. Aceasta este foarte bună, chiar și acele caiete, care le foloseam la școală, am trecut pentru a le folosi la aceste măști. Măștile sunt pur ecologice și sunt 100% degradabile. În timp de jumătate de an sau un ea dispare - se face ca și compost, îngrășământ pentru pământ."

Măștile confecționate de Marcel Ostrovschi au ajuns și peste hotarele țării:

MARCEL OSTROVSCHI, meșter popular: "Cea mai scumpă mască, care am vândut-o anul trecut, a plecat în Peru. S-a dus cu o sută de dolari. A fost o persoană care e din Moldova și s-a împrietenit cu o persoană din Peru, care colecționează măști și a avut o mare plăcere să procure o mască din Moldova, deoarece el a văzut pe internet, postate pe Facebook aceste măști."

Opinia ta contează. Comentează!