Cheltuielile pentru tratamentul celor afectați de incendiul de la „Colectiv” vor fi achitate din buget
Externe 30 octombrie 2020, 15:30 | 766

Klaus Iohannis a promulgat astăzi Legea potrivit căreia, cheltuielile pentru oricare tratament ale persoanelor afectate în urma incendiului de la Colectiv, de acum cinci ani, vor fi plătite din buget, pe toată durata vieţii acestora. Președintele Iohannis a depus tot astăzi o coroană de flori în faţa Clubului Colectiv. De la ora 18:00 va fi organizat un lanț uman în memoria victimelor, între Curtea De Apel București și sediul clubului. La cinci ani de la tragedie, dosarul încă se judecă.

În memoria victimelor, în ultimii cinci ani au fost organizate marșuri, concerte caritabile și expoziții, iar în fața clubului a fost ridicat un monument.

Numărul celor care au murit din cauza incendiului din clubul Colectiv a crescut la 65. În decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti anunță primele sentinţe - fostul primar al Sectorului 4 a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, iar cei trei patroni ai clubului au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare. În motivarea deciziei de condamnare, publicata în martie 2020, judecătorul afirma ca tragedia de la clubul Colectiv este rezultatul unei activității infracționale în lanț. Procesul nu a fost încheiat.

Pe 14 octombrie, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege potrivit căruia cheltuielile aferente oricăror tratamente, în ţară sau străinătate, ale persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma incendiului de la Clubul Colectiv vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătăţii pe toată durata vieţii acestora.

Tragicul eveniment s-a întâmplat în seara de 30 octombrie 2015 la Clubul Colectiv din Bucureşti, unde trupa Goodbye to Gravity susţinea concertul de lansare a unui nou album. Incendiul a izbucnit din cauza unor artificii şi s-a extins rapid. Din acel infern, doar unii au reușit să scape. În câteva ore a fost anunțat primul bilanț al tragediei: 27 de morți și 162 de răniți, împărțiți aproape la toate spitalele din Capitală. Parchetul Tribunalului București a început în aceeași noapte ancheta pentru ucidere din culpă. Pe 3 noiembrie 2015, mii de oamenii au protestat nemulțumiți de corupția din sistemul public. O zi mai târziu, Guvernul condus de Victor Ponta și-a depus demisia. S-a format un nou guvern technocrat, condus de Dacian Cioloș. Și primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a demisionat, la cererea străzii. La cinci ani de la tragedie, dosarul ”Colectiv” încă se judecă.

Opinia ta contează. Comentează!