Curtea Constituțională a decis că infracțiunea de „îmbogățire ilicită” rămâne în Codul Penal
Justiţie 25 noiembrie 2022, 19:44 | 781

Curtea Constituțională a declarat inadmisibile un șir de sesizări, care se referă la art. 330 secund din Codul Penal, privind răspunderea penală pentru „îmbogățire ilicită”. Înalta Curte a decis că infracțiunea respectivă rămâne în Codul Penal, iar demnitarii și funcționarii care nu vor fi în măsură să explice proveniența averilor, vor putea fi cercetați și condamnați. După decizia magistraților, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a remarcat că cei care doreau să scape de răspundere penală, vor trebui acum să prezinte probe care să răstoarne acuzațiile privind originea ilicită a bunurilor acumulate.

Sesizările la Curtea Constituțională prin care a fost pusă la îndoială legalitatea articolului din Codul Penal privind „îmbogățirea ilicită” au fost depuse în perioada aprilie-iulie curent de către avocații mai multor foști funcționari, demnitari sau procurori. Printre cei care s-au arătat deranjați de noua normă privind „îmbogățirea ilicită” sunt fostul șef al SPPS, Anatolie Golea, fostul director al SIS, Vasile Botnari, dar și fostul adjunct al procurorului general, Ruslan Popov. Judecătorii Curții Constituționale au respins sesizările avocaților și au prezentat mai multe argumente. Printre acestea - faptul că articolul 330 din Codul Penal implementează angajamentele statului, care decurg din articolul 20 din Convenția ONU împotriva corupției și sancționează deținerea de către angajații statului a bunurilor, a căror valoare depășește substanțial mijloacele dobândite licit.

DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: "Infracțiunea de îmbogățire ilicită poate constitui un instrument puternic pentru urmărirea penală a funcționarilor corupți, pentru că nu pretinde dovedirea faptului că tranzacția de corupție a avut loc. În schimb, le permite tribunalelor să tragă concluzii din faptul că un funcționar are în posesie averi inexplicabile, care nu puteau fi obținute din surse legale."

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a notat că respectiva decizie a Curții Constituționale s-a bazat inclusiv pe opinia Comisiei de la Veneția, exprimată oficial pe 24 octombrie curent.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: "Asta înseamnă că toate dosarele penale, privind demnitarii sau funcționarii, aflate fie în urmărire penală, fie în instanțe, merg mai departe. Știu că mulți au sperat la o decizie contrară. Asta ar fi dat peste cap foarte multe dosare existente. Acum, cei care doreau să scape vor trebui să prezinte probe, care să răstoarne acuzațiile privind originea ilicită a bunurilor."

Dacă însă se va proba deținerea de către inculpați a unor bunuri a căror valoare depășește substanțial mijloacele dobândite și se va dovedi că ele nu puteau fi obținute în mod legal, persoanele respective vor fi pasibile de pedeapsă penală, inclusiv confiscarea averii, a punctat Sergiu Litvinenco.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie