Consiliul Permanent al OSCE se reuneşte la Viena pentru a continua dialogul dintre Rusia, Statele Unite şi aliaţii lor
Externe 13 ianuarie 2022, 15:43 | 723

Consiliul Permanent al OSCE se reuneşte joi la Viena pentru a continua dialogul dintre Rusia, Statele Unite şi aliaţii lor europeni. După discuţii tensionate la Geneva, NATO şi Moscova au constatat miercuri la Bruxelles "divergenţele" lor profunde privind securitatea în Europa. La fel, nu se aşteaptă niciun progres spectaculos în Austria, scrie AFP.

Washingtonul nu crede că vor exista rezultate concrete în această săptămână. Obiectivul principal este de a stabili un dialog, a declarat ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter, la un post de televiziune din Moscova.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, în care Statele Unite şi Rusia sunt ambele membre, este un rar loc de schimb de idei. Joi, este prima întâlnire din acest an, în prezenţa ambasadorilor din cele 57 de ţări ale OSCE. Occidentalii acuză Moscova că a trimis în ultimele săptămâni circa 100.000 de soldaţi, tancuri şi artilerie la frontiera cu Ucraina pentru a pregăti un atac împotriva acestei ţări, intenţie negată de autorităţile ruse. Pe teren, condiţiile s-au deteriorat pentru observatorii OSCE din zonele controlate de separatiştii proruşi, a deplâns ambasadorul american, arătându-se "profund îngrijorat". "Misiunile de supraveghere nu au detectat până acum nimic anormal pe teritoriu", dar la frontieră "nu putem şti ce se întâmplă", a avertizat Michael Carpenter.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri la Bruxelles că riscul unui nou conflict armat este real, iar ieşirea din criză depinde de Rusia.

JENS STOLTENBERG secretarul general NATO: "Am avut un schimb de opinii direct și foarte serios privind Ucraina și securitatea europeană în acest sens. Există diferențe substanțiale între aliații NATO și Rusia. În același timp, ambele părți înțeleg necesitatea de a reveni la dialog."

Rusia consideră că extinderea NATO de la 16 membri, la finalul Războiului Rece, la 30 în prezent - printre care un număr mare de foste republici comuniste din Europa Centrală şi de Est - constituie o ameninţare pentru securitatea ei şi că de aceea Moscova trebuie să traseze 'linii roşii' pentru a se proteja. Statele Unite au altă opinie.

WENDY SHERMAN adjunctul secretarului de stat, SUA: "Împreună, SUA și aliații săi, am declarat tranșant că nu o să ignorăm politica ușilor deschise a NATO. E o politică importantă pentru aliații NATO. Drept alianță defensivă și, în primul rând, defensivă, NATO există pentru a-și proteja statele membre. NATO niciodată nu s-a extins din contul forței sau subversiunii."

Moscova susţine că desfăşurarea sa militară la frontiera cu Ucraina este o reacţie la prezenţa percepută în creştere şi ameninţătoare a NATO și cere oprirea aliaților spre Est.

ALEXANDR GRUȘKO ministru adjunct de externe, Rusia: "Noi am spus clar, fără ocolișuri: agravarea situației va conduce iminent la consecințe imprevizibile, privind securitatea Europei. Rusia nu este de acord cu un asemenea scenariu și crede că propunerile lansate de Moscova ar permite redresarea situației într-un mod cardinal."

Miercuri, după reuniunea Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles, Alexandr Gruşko a accentuat că Moscova doreşte răspunsuri în scris de la NATO cu privire la propunerile sale legate de garanţiile de securitate, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie