Fermierii prosperă în Estonia
Externe 5 aprilie 2024, 20:06 | 416

Integrarea Estoniei în Uniunea Europeană a fost o adevărată provocare pentru toți, dar fermierii au dus chiar o luptă pentru supraviețuire. Guvernul de la Tallinn le-a oferit subvenții celor implicați, dar a impus și reguli stricte. Unii nu au rezistat și în locul lor au venit oameni cu spirit întreprinzător. Echipa noastră de filmare a fost la ferma unuia dintre aceștia, care prosperă și datorită tehnologiilor.

JAANUS MARRANDI, proprietarul Companiei: "Aici avem multe tehnologii. Mi-ar fi greu să le enumăr pe toate. După cum vedeți, bălegarul este curățit automat. Mâncarea, la fel, este mixată automat de un utilaj. De asemenea, un robot împinge mâncarea mai aproape de vaci."

La ferma cu peste 1500 de vaci muncesc aproximativ 150 de oameni. Aproape tot procesul este automatizat. Până și procesul de mulgere a vacilor se face prin tastarea unor butoane.

IULIA SARIVAN, reporter Jurnal TV: "Laptele este depozitat automat în aceste cisterne imense. Mai mult de atât, poți vedea și care este temperatura lui în interior. De exemplu, în această cisternă este laptele proaspăt muls și are 28 de grade."

Proprietarul fermei, care este și fost ministru al Agriculturii, ne-a povestit că cel mai important pentru agricultori este piața de desfacere, iar odată ce Estonia a devenit stat membru al blocului comunitar, au crescut și posibilitățile fermierilor, dar și competitivitatea.

JAANUS MARRANDI, proprietar: "Compania noastră a ajuns să fie atât de dezvoltată tocmai datorită condițiilor dure pe piața economică. Trebuie să înoți sau te îneci. Noi am decis să înotăm."

Nimic nu se pierde la fermă. Din deșeuri este produs biogaz, care la fel este vândut.

JAANUS MARRANDI, proprietar al Companiei: "De la noi acest gaz este dus în orașul Tartu, iar transportul public funcționează pe baza acestui gaz."

Secretarul general al Ministerului Climei ne-a povestit că Estonia are acum în mare parte ferme mari, care au rezistat schimbărilor. Meritul le aparține fermierilor, mai puțin autorităților.

KEIT KASEMETS, secretar general al Ministerului Climei: "Guvernul nu a investit foarte mult. Este vorba de afaceri. Dacă au bani, supraviețuiesc. Dacă nu au avut bani, au falimentat."

Autorităților estoniene au un sfat pentru echipa de negociatori a Republicii Moldova, care vrea să devină membru al Uniunii Europene.

JAANUS HAMMAL, director adjunct, Registre și Informații Agricole: "Trebuie să fiți foarte atenți și să vă gândiți la aceste condiții așa încât să vă favorizeze țara. Acesta este principalul scop."

Estonia a aderat la blocul comunitar în anul 2004. Deplasarea echipei noastre de filmare în această țară baltică a fost sprijinită de Uniunea Europeană.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie