Post Scriptum cu Alex Cozer: Lideri la exportul de prune

Republica Moldova poate să fie, în unele clasamente, printre primele țări din lume și la aspecte pozitive, nu doar negative, așa cum, din păcate, de multe ori ne-am obișnuit. Iar în acest an, Moldova s-a remarcat în mod pozitiv într-un astfel de domeniu. Țara noastră este lider în Europa, în sezonul 2023-2024, la capitolul exporturi de prune. Și nu doar în Europa, ci în toată emisfera nordică. Adică toate țările la nord de ecuator, de la Japonia și până la Statele Unite.

La nivel global, doar Chile și Africa de Sud ne-au depășit la exportul de prune. Dar ambele țări situate în emisfera sudică și cu recoltare într-o cu totul altă perioadă a anului.

Astfel, Moldova a exportat în acest sezon deja peste 74 de mii de tone de prune. Iar până la finalul sezonului, se estimează că exporturile vor depăși 85 de mii de tone. Este, de departe, cel mai bun an din istorie pentru țara noastră și un rezultat ce ne face lideri în Europa. Și desigur, cea mai mare parte din prune s-a exportat în Uniunea Europeană - peste 50 de mii de tone. Europenii s-au îndrăgostit atât de mult de prunele moldovenești încât au importat chiar și peste cota de 40 de mii de tone care era scutită de taxe vamale.

Spre comparație, în Rusia a ajuns doar 10% din exportul nostru de prune.

Un alt aspect important e prețul de export, care a fost, în medie, de 52 de cenți. Adică aproape 10 lei per kg. Acum 10 ani, când practic nu exportam nimic în UE, iar totul mergea spre Rusia, prețurile de export erau de 5-6 ori mai mici.

Este o realizare despre care trebuie să vorbim și cu care chiar ne putem mândri. Pentru că nu cu mult timp în urmă, Rusia, când mai inventa niște blocaje asupra exporturilor noastre, propaganda prevestea sfârșitul agricultorilor moldoveni. Că gata, fără piața rusă nu se mai poate. E, iată că se poate, și la prețuri mult mai bune, condiții mai avantajoase și predictibile, dar, cel mai important, pe cea mai mare și potentă financiar piață din lume. Dacă vom continua în acest ritm, dacă vom livra producție de calitate și mai departe, sunt sigur că Moldova poate cuceri întreaga piață europeană cu prunele noastre. Care deja se regăsesc în majoritatea supermarketelor din Europa centrală și de nord.

Această situație îmi amintește de cea a vinurilor. Până pe la mijlocul anilor 2000, produceam extrem de mult, nu foarte calitativ, și aproape totul mergea în Rusia. La prețuri foarte mici și de multe ori în condiții absolut umilitoare.

Chiar acum o săptămână am discutat cu directorul unei dintre cele mai mari vinării din țară, care nu a mai exportat un litru în Rusia din 2006. Și care este bucuros că în acea perioadă rușii au introdus acel embargou și l-au determinat să găsească alternative. Pentru că rușii, pe lângă faptul că plăteau puțin, mai și acumulau datorii cu anii și se comportau bădărănește cu producătorii noștri. În prezent, compania sa exportă în toată lumea.

Astăzi, vinurile moldovenești sunt, fără nicio exagerare, printre cele mai bune din lume. Și poți, cu mândrie, să mergi cu un vin moldovenesc la un francez sau italian și să nu-ți fie deloc rușine de produsul nostru. Ba din contra.

În plus, haideți să vedem cum arată astăzi vinăriile noastre și ce era în acele locuri acum 20 de ani. Cum sunt astăzi podgoriile și în ce hal erau la începutul anilor 2000. Și atunci, la fel, propaganda prevestea sfârșitul. Că va muri industria noastră vitivinicolă fără ruși. E, nu doar că a murit, ci chiar a înflorit. Și astăzi nu există meridian în lumea asta unde să nu găsești pe-un raft un vin moldovenesc. Iar loc de progres încă mai este mult.

Piața rusă nu a cerut niciodată calitate. Ci doar cantitate și prețuri mici. Cea occidentală, în schimb, este una competitivă. Și chiar dacă a fost nevoie de ceva ani pentru a ne ridica la nivelul său, iată că sunt domenii în care am reușit. Și sunt convins că dacă vom depune eforturile necesare, vom reuși la toate capitolele.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!