Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldova, la răscruce istorică

Săptămâna aceasta a fost pentru Moldova una istorică. În două zile consecutive, la Chișinău au ajuns președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Aceste vizite, venite într-un moment extrem de dificil, cu un război sângeros la graniță și cu un altul în țară, provocat de criminalii fugari susținuți de Kremlin, sunt foarte importante.

Pentru că reprezintă și un punct de echilibru într-o țară puternic lovită și de criza energetică și inflația care au afectat și întregul continent european. Cele două doamne de la conducerea UE ne-au promis sprijin financiar consistent, pentru a trece mai ușor de această iarnă, în valoare de 250 milioane euro. Dar și mai important, ne-au transmis că suntem un stat european, că locul nostru este în marea familie europeană a solidarității, prosperității și libertății.

Este și un semnal evident pentru Putin și barbarii săi, că Bruxelles-ul este alături de Moldova și că ne va susține în fața tentativelor tot mai evidente ale Kremlinului de a destabiliza situația de aici.

Simbolic este și faptul că von der Leyen și Metsola au venit la Chișinău într-o perioadă în care, simțind că lațul se strânge tot mai mult în jurul lor, criminalii fugari și grupările subversive de la Chișinău se zbat tot mai disperat în încercarea de a scăpa cumva de un deznodământ firesc: condamnări, pușcărie și lipsirea de averile colosale făcute pe seama jefuirii poporului.

Chiar în ziua în care șefa Comisiei Europene era la Chișinău, un individ care a slujit cu credință și devotament odiosul regim al lui Plahotniuc, Eduard Harunjen, procuror general între 2016 și 2019, a ieșit la rampă după 3 ani de zile în care a stat la cutie, spunând că el vrea să revină în funcție, pentru că, vezi Doamne, cererea de demisie pe care a depus-o în 2019 ar fi fost făcută în urma unor presiuni.

Un tupeu pe care mă îndoiesc că Harunjen îl poate avea fără a fi împins din spate de către cineva. Mai ales că, după cum spuneam, acesta a lipsit cu desăvârșire din viața publică timp de 3 ani, perioadă în care eu l-am invitat de nenumărate ori să vină în studio la Jurnal TV, fiind refuzat de fiecare dată. Dar iată la scurt timp după ce Plahotniuc anunță într-un simulacru de interviu scris că revine în politică, după ce Andronachi a fost prins cu ajutorul ucrainenilor și trimis în penitenciarul 13, apare și Harunjen, cerând să fie repus în funcție.

Dacă cineva a uitat, Harunjen este cel care în perioada în care se afla în fruntea Procuraturii Generale, Plahotniuc ajunsese la apogeul puterii sale în stat, controlând absolut totul. Tot cu Harunjen la PG, Șor a ajuns deputat, deși figura ca principal figurant în dosarul privind jaful din sistemul bancar, Cavcaliuc parvenea din schemele pe care le făcea în poliție, iar procurorii și judecătorii patriei deveneau și ei milionari, rând pe rând, tranzacționând justiție.

Și tot când acest individ conducea Procuratura, mie mi se deschideau dosare penale pentru a fi filat, a-mi fi ascultate telefoanele și a-mi fi instalate echipamente de interceptare în casă. Asta în condițiile în care singura mea infracțiune consta în faptul că vorbeam deschis despre crimele comise de Plahotniuc și gruparea sa criminală.

La acele vremuri nu trebuie să ne mai întoarcem niciodată. Pentru că ele au reprezentat cea mai rușinoasă perioadă din istoria țării de după independență. Da, acum trecem printr-o perioadă extrem de dificilă. Una în care, din păcate, și actuala guvernare face multe greșeli și are pe interior, în funcții importante, o serie de sabotori. Dar peste care putem să trecem în primul rând cu ajutorul partenerilor noștri din Vest. Pe care știm că putem conta. Pentru că atunci când Rusia criminală ne taie gazele și energia, Europa ne asigură cu aceste resurse și cu bani cu care să le plătim. Atunci când Putin pactizează cu cei mai mari oligarhi, criminali și escroci din istoria recentă a acestei țări, pentru a ne abate de la cursul firesc spre libertate și civilizație, Europa ne întinde mâna și ne oferă o șansă istorică.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rolul marilor artiști

26 martie 2024, 21:14

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Capcana știrilor mincinoase

21 martie 2024, 21:34

Cetățenii noștri cad tot mai des pradă falsururilor. Alimentate în special pe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Un referendum cât viitorul unei țări

19 martie 2024, 20:42

Așadar, vom avea referendum pentru integrarea europeană în acest an. Și acest...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Tauber a rămas fără imunitate din nou

14 martie 2024, 20:48

Deputatei Marina Tauber i s-a ridicat imunitatea. Este un titlu de știre pe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, otrăviți de propagandă

12 martie 2024, 22:31

V-am vorbit deseori despre cât de puternic sunt afectate creierele moldovenilor...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Tancuri și milioane vs rapoarte

7 martie 2024, 21:29

Din 2024, Republica Moldova are o nouă strategie de securitate. Una, în sfârșit...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce este votul prin corespondență

5 martie 2024, 20:19

„Maia Sandu vrea să falsifice alegerile prezidențiale prin votul prin corespondență”....

Post Scriptum cu Alex Cozer: Un procuror european ne poate salva

29 februarie 2024, 21:02

Eu nu știu de ce mai este nevoie ca președinta acestei țări, prim-ministrul,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Suedia, parte a scutului libertății

27 februarie 2024, 20:23

Există în lume așa o țară, Suedia, nu foarte departe de noi, de altfel, care...

Opinia ta contează. Comentează!