Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldova, la răscruce istorică

Săptămâna aceasta a fost pentru Moldova una istorică. În două zile consecutive, la Chișinău au ajuns președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Aceste vizite, venite într-un moment extrem de dificil, cu un război sângeros la graniță și cu un altul în țară, provocat de criminalii fugari susținuți de Kremlin, sunt foarte importante.

Pentru că reprezintă și un punct de echilibru într-o țară puternic lovită și de criza energetică și inflația care au afectat și întregul continent european. Cele două doamne de la conducerea UE ne-au promis sprijin financiar consistent, pentru a trece mai ușor de această iarnă, în valoare de 250 milioane euro. Dar și mai important, ne-au transmis că suntem un stat european, că locul nostru este în marea familie europeană a solidarității, prosperității și libertății.

Este și un semnal evident pentru Putin și barbarii săi, că Bruxelles-ul este alături de Moldova și că ne va susține în fața tentativelor tot mai evidente ale Kremlinului de a destabiliza situația de aici.

Simbolic este și faptul că von der Leyen și Metsola au venit la Chișinău într-o perioadă în care, simțind că lațul se strânge tot mai mult în jurul lor, criminalii fugari și grupările subversive de la Chișinău se zbat tot mai disperat în încercarea de a scăpa cumva de un deznodământ firesc: condamnări, pușcărie și lipsirea de averile colosale făcute pe seama jefuirii poporului.

Chiar în ziua în care șefa Comisiei Europene era la Chișinău, un individ care a slujit cu credință și devotament odiosul regim al lui Plahotniuc, Eduard Harunjen, procuror general între 2016 și 2019, a ieșit la rampă după 3 ani de zile în care a stat la cutie, spunând că el vrea să revină în funcție, pentru că, vezi Doamne, cererea de demisie pe care a depus-o în 2019 ar fi fost făcută în urma unor presiuni.

Un tupeu pe care mă îndoiesc că Harunjen îl poate avea fără a fi împins din spate de către cineva. Mai ales că, după cum spuneam, acesta a lipsit cu desăvârșire din viața publică timp de 3 ani, perioadă în care eu l-am invitat de nenumărate ori să vină în studio la Jurnal TV, fiind refuzat de fiecare dată. Dar iată la scurt timp după ce Plahotniuc anunță într-un simulacru de interviu scris că revine în politică, după ce Andronachi a fost prins cu ajutorul ucrainenilor și trimis în penitenciarul 13, apare și Harunjen, cerând să fie repus în funcție.

Dacă cineva a uitat, Harunjen este cel care în perioada în care se afla în fruntea Procuraturii Generale, Plahotniuc ajunsese la apogeul puterii sale în stat, controlând absolut totul. Tot cu Harunjen la PG, Șor a ajuns deputat, deși figura ca principal figurant în dosarul privind jaful din sistemul bancar, Cavcaliuc parvenea din schemele pe care le făcea în poliție, iar procurorii și judecătorii patriei deveneau și ei milionari, rând pe rând, tranzacționând justiție.

Și tot când acest individ conducea Procuratura, mie mi se deschideau dosare penale pentru a fi filat, a-mi fi ascultate telefoanele și a-mi fi instalate echipamente de interceptare în casă. Asta în condițiile în care singura mea infracțiune consta în faptul că vorbeam deschis despre crimele comise de Plahotniuc și gruparea sa criminală.

La acele vremuri nu trebuie să ne mai întoarcem niciodată. Pentru că ele au reprezentat cea mai rușinoasă perioadă din istoria țării de după independență. Da, acum trecem printr-o perioadă extrem de dificilă. Una în care, din păcate, și actuala guvernare face multe greșeli și are pe interior, în funcții importante, o serie de sabotori. Dar peste care putem să trecem în primul rând cu ajutorul partenerilor noștri din Vest. Pe care știm că putem conta. Pentru că atunci când Rusia criminală ne taie gazele și energia, Europa ne asigură cu aceste resurse și cu bani cu care să le plătim. Atunci când Putin pactizează cu cei mai mari oligarhi, criminali și escroci din istoria recentă a acestei țări, pentru a ne abate de la cursul firesc spre libertate și civilizație, Europa ne întinde mâna și ne oferă o șansă istorică.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Opinia ta contează. Comentează!