Manifestanţii îmbrăcaţi în alb şi roşu, culorile opoziţiei, şi echipaţi cu drapele albe şi roşii ori simbolizând diferite cartiere ale capitalei se îndreptau spre Palatul independenţei, reşedinţa preşedintelui, scandând sloganuri ca "Game Over!" sau "Putin, scoate furculiţa din cartoful belarus!" - referire la una din producţiile agricole emblematice pentru fosta republică sovietică.

Forţele de ordine operaseră deja o serie de arestări în centrul capitalei, la începutul după-amiezii, iar alte arestări au fost semnalate în oraşele Gomel şi Brest, unde mii de persoane au ieşit de asemenea în stradă duminică.

După realegerea contestată a lui Aleksandr Lukaşenko, pe 9 august, în fiecare weekend în Belarus au loc manifestaţii de o amploare istorică pentru a cere plecarea preşedintelui aflat la putere de 26 de ani.

Potrivit Reuters, la protestele de la Minsk au luat parte cel puţin 100 de mii de persoane. Agenţia rusă de presă TASS, care a citat poliţia belarusă, a relatat că au fost arestate cel puţin 10 persoane, precizând că guvernul prezintă de regulă a doua zi cifrele finale.

Preşedinţii României, Klaus Iohannis, Lituaniei, Gitanas Nauseda, şi Poloniei, Andrzej Duda, îşi afirmă voinţa, într-o declaraţie comună, pentru susţinerea poporului Belarusului în construirea unui parcurs democratic şi fac apel la comunitatea internaţională să se alăture Uniunii Europene şi statelor sale membre în demersul de a pregăti o agendă pozitivă pentru Belarus, împreună cu un pachet de sprijin pentru tranziţia politică, economică şi socială a ţării, scrie AGERPRES.