Antony Blinken a avertizat Moscova că "vor exista consecinţe" în caz de agresiune rusă în Ucraina
Externe 12 aprilie 2021, 15:36 | 626

Secretarul de stat Antony Blinken a avertizat Moscova că "vor exista consecinţe" în caz de agresiune rusă în Ucraina. Blinken a discutat această problemă cu omologii săi francez şi german, subliniind că Statele Unite şi "aliaţii europeni au aceeaşi preocupare". Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a exclus posibilitatea unui război cu Ucraina, relatează AFP.

Antony Blinken, secretarul de stat, SUA: "Există mai multe forţe militare ruse mobilizate în apropierea Ucrainei decât s-a mai întâmplat până acum, începând din 2014, când Rusia a invadat prima oară. Suntem în strânsă coordonare cu aliaţii şi partenerii noştri din Europa. Cu toții împărtășim această preocupare. Președintele Biden s-a făcut clar înțeles: dacă Rusia acționează imprudent sau agresiv, vor exista costuri și vor exista consecințe."

Războiul din Donbas a început în aprilie 2014, în urma unei revoluţii pro-occidentale în Ucraina, care a fost urmat şi de anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea. Acest conflict s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi aproape 1,5 milioane de persoane strămutate. În ultimele zile, Kievul şi mai multe capitale occidentale au criticat Moscova pentru că a masat trupe la graniţa ucraineană şi în peninsula Crimeea anexată, în timp ce incidentele ucigaşe cu separatiştii sunt aproape zilnice.

Potrivit Ucrainei, Kremlinul ar putea căuta un pretext pentru a lansa o operaţiune militară de anvergură. Moscova nu a negat aceste mişcări de trupe, dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului afirmă că Rusia nu a fost și nu este o amenințate pentru nimeni.

DMITRI PESKOV, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "În preajma noastră este o țară, unde iată-iată va reizbucni un război civil. Este o țară, unde, credem noi, conducerea va decide să rezolve problemele de ordin interior existente cu aplicarea forței. Este pentru noi un pericol? Este. Trebuie să luăm măsuri adecvate, pentru securitatea noastră? Trebuie. Rusia nu a amenințat pe nimeni, niciodată."

În același timp, potrivit lui Pekov, Rusia nu va rămâne indiferentă faţă de soarta vorbitorilor de limba rusă, care trăiesc în sud-estul'' Ucrainei. Această reluare a luptelor şi mişcările trupelor ruse au determinat Kievul să-şi intensifice contactele cu occidentalii, Washingtonul, Berlinul şi Parisul asigurând Ucraina de sprijinul lor şi cancelarul german Angela Merkel cerându-i preşedintelui rus Vladimir Putin să "reducă" prezenţa rusă la frontiera ucraineană, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!