Post Scriptum cu Alex Cozer: Justiția moldovenească, un eșec

În sfârșit s-a încheiat activitatea comisiei prevetting în privința candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. După aproape un an de zile de activitate, comisia a decis că doar 5 din cei 28 de judecători care și-au depus candidaturile la CSM sunt suficient de integri pentru astfel de poziții. Mai mult decât atât, toți cei 5 provin din primele instanțe și sunt judecători puțin cunoscuți. Așa cum și le șade bine unor judecători. Să-și facă treaba corect și presa să nu fie nevoită să relateze prea mult despre ei.

Niciunul dintre candidații proveniți din Curțile de Apel sau din Curtea Supremă de Justiție nu a trecut de această procedură de evaluare a integrității. La un simplu calcul, vedem că 82% dintre candidați nu au trecut acest test. Și după cum spuneam, în cazul Curților de Apel și a CSJ avem eșec de 100%.

Dacă aș spune că sunt cumva mirat de aceste cifre, nu aș fi sincer. Pe aici și suntem, cu 70-80% sau chiar 100% din judecători care nu au ce căuta în sistem, în dependență și de instanțele unde activează. Sunt lucruri despre care vorbim de atâta timp și care iată s-au confirmat în mare măsură la primul test cu adevărat serios.

Problemele nu sunt însă nici pe departe rezolvate. Pentru că acum acești 5 judecători care au promovat comisia prevetting trebuie să mai și fie votați de către Adunarea Generală a Judecătorilor. De fapt doar 4 din 5, pentru că atâția membri trimit în CSM primele instanțe.

Însă, vădit frustrați și supărați de comisia de evaluare și faptul că aceasta a scos din joc mai multe somități ale justiției patriei, magistrații noștri ticluiesc un adevărat complot. Și anume să saboteze Adunarea Generală. Gruparea cea mai coruptă deja le transmite judecătorilor să nu se prezinte la reuniune, pentru ca aceasta să fie invalidată în lipsă de cvorum.

Milionarii din justiția patriei sunt revoltați că ar putea să-și piardă pârghiile, posturile și poate chiar și libertatea odată ce se va face măcar un pic de ordine în acest sistem. Așa că, acum, încearcă cu orice preț să blocheze formarea unui nou Consiliu Superior al Magistraturii din membri care au trecut de lupa comisiei de evaluare.

Această adunare, în mod normal, ar urma să aibă loc în luna martie, cel târziu aprilie. Iar până atunci, cei care astăzi sunt tentați de grupările corupților să o saboteze, ar fi bine să analizeze cu atenție ce urmează să facă. Pentru că se vor asocia cu cei care au adus justiția din țara noastră în halul în care este, la statutul de cea mai coruptă din Europa și printre cele mai corupte din întreaga lume.

La starea în care peste 80% din judecătorii înscriși la un concurs nu pot trece de un elementar test al integrității. Cine își dorește să țină sistemul de justiție în mizeria în care se află astăzi, trebuie să-și asume și consecințele. Public!

Chiar dacă sunt puțini, noi avem în țară și judecători integri. Avem și oameni profesioniști care au mai admis unele greșeli în carierele lor, dar care nu se pot identificaa sau compara cu putreziciunile care acum planifică revolta. Anume ei, cei curați, trebuie acum să profite de oportunitatea care a apărut pentru a face ordine în sistem și să nu se lase influențați de cei care până recent au slujit fără crâcnire regimurile politice. De cei care pe vremea lui Plahotniuc nu scoteau un cuvânt, nu emiteau nicio sentință împotriva regimului criminal de la putere. Dar în schimb se îmbogățeau împărțind dreptatea așa cum li se dicta sau așa cum li se plătea.

Acest rezultat deplorabil pentru cei care au ajuns să ocupe fotoliile de judecători în Moldova demonstrează încă o dată cât de gravă e situația din sistem și cât de necesară este curățarea până la final. Pentru că după acest exercițiu, urmează evaluarea candidaților la funcțiile de membru al Consiliului Superior al Procurorilor, apoi la Curtea Supremă de Justiție, Curtea de Apel și într-un final să se ajungă la toți procurorii și judecătorii. Pentru că altfel pur și simplu nu este posibil.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!