Post Scriptum cu Alex Cozer: Putin, interesat de gazele noastre

Zilele trecute Putin ne-a luat iarăși în seamă. Dintr-unul din buncărele sale, cel mai detestat personaj la nivel global s-a interesat de gazele noastre din Ucraina. S-a arătat foarte deranjat de faptul că le depozităm acolo și a văzut lucruri ciudate în asta.

De la Chișinău, fostul vasal al Kremlinului, uitat acum aproape cu desăvârșire chiar și de un Putin abandonat și în căutare disperată de aliați, a plusat, mai inventând o gogonată la un post de televiziune kremlinist care altă dată îi era pus la dispoziție, dar astăzi a ajuns deja în mâinile lui Șor. Speră Dodon că așa va reveni cumva în grațiile Moscovei criminale, care continuă să ucidă oameni în Ucraina și să-i aducă în pragul foametei și înghețului în plină iarnă.

De fapt, Moldova a făcut în acest an pentru prima dată ce fac țările care se respectă de decenii. Și-a depozitat gaze pentru perioada rece a anului. Încercând să se asigure în fața oricărei tentative a socipatului de la Kremlin de a ne lăsa să înghețăm în plină iarnă. Așa cum a mai făcut-o și în trecut atunci când nu i-au convenit anumite decizii ale Chișinăului. Moldova a adunat cam 250 de milioane de m3 de gaze naturale în depozite. Cantitate ce poate ajunge pe vreo 2 luni de iarnă blândă pentru tot consumul național. Mai ales dacă la Termoelectrica nu s-ar produce avarii dubioase imediat după reparații și Chișinăul s-ar încălzi pe păcură.

Aceste gaze sunt depozitate în România și Ucraina. Cea mai mare parte a lor în Ucraina. În țară nu avem depozitat gaz pentru că nu există facilități în acest sens. Ca și la majoritatea capitolelor ce țin de securitatea energetică, și aici suntem total nepregătiți. Pentru că cei care au condus această țară de-a lungul timpului nici de asta nu s-au îngrijit. Iar Ucraina e țara ce fiind în extremitatea vestică a fostei URSS, a moștenit cele mai mari capacități de stocare a gazelor naturale de pe continent. Astăzi depozitele Ucrainei se apropie de o înmagazinare maximă de 30 de miliarde de metri cubi, adică 20% din toată capacitatea Europei.

În prezent, în ciuda războiului, în Ucraina depozitează gaze și Polonia sau statele baltice. Chiar și companii private fac asta. Și e vorba de capacități care valorează miliarde de dolari, mult peste cele sub 200 de milioane ale Republicii Moldova.

Putin, atunci când s-a gândit cum să mai creeze o problemă țării noastre, s-a arătat nedumerit în legătură cu faptul că noi am depozitat în Ucraina gaze cumpărate de la Gazprom. Este vorba de vreo 60-70 de mln de m3, adunate din ce am economisit în special în lunile octombrie și noiembrie. Atunci când ne-am bucurat de temperaturi mai ridicate decât mediile multianuale și am consumat mai puțin. Pe când cantitățile totale înmagazinate acolo depășesc de 3 ori ceea ce am achiziționat de la Gazprom.

Iar Dodon, cel care a sărit și el rapid cu gura, acuzând că n-or să ni le mai dea ucrainenii, se face a uita că Moldova de-a lungul timpului a mai făcut depozite în țara vecină, inclusiv când se afla el la guvernare. Chiar dacă era vorba de cantități mai mici. Și nimeni nu ni le-a furat nici atunci.

În disperarea lor că Moldova devine ușor-ușor tot mai independentă energetic și se ancorează la acest capitol la Occident, barbarii ruși și vasalii lor de aici inventează tot felul de noi aberații pentru a mai încerca să prindă la mințile unei bune părți a moldovenilor, care încă rămân tulburate de zeci de ani de propagandă.

În ritmul ăsta să nu ne mire dacă mâine Putin și barbarii se vor arăta deranjați că din gazele cumpărate pe bani grei de la Gazprom se încălzesc sau au lumină inclusiv cei o sută de mii de refugiați ucraineni care continuă să se adăpostească în Republica Moldova de rachetele lui Putin. Număr care crește, în condițiile în care aceștia încearcă să se adăpostească pe unde pot după ce țara lor a rămas în plină iarnă fără căldură, lumină și chiar elementara apă potabilă.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Candidatul Moscovei la prezidențiale

16 mai 2024, 21:03

Moscova și oligarhii fugari au intrat pe ultima sută de metri în a-și desemna...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Muncă în folosul comunității pentru omor

14 mai 2024, 21:20

Să omori un om și să primești o pedeapsă de 130 de ore de muncă în folosul comunității....

Post Scriptum cu Alex Cozer: 34 de ani de la podul de flori

7 mai 2024, 21:46

Ieri s-au marcat 34 de ani de la Podul de Flori. Acel eveniment simbolic din...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Opinia ta contează. Comentează!