Post Scriptum cu Alex Cozer: O societate cu lacune grave în educație

Săptămâna aceasta a fost una care mi-a lăsat un gust amar, urmărind unele evenimente din societatea noastră. Îmi este greu să accept că în anul 2023, într-o societate situată, totuși, în inima Europei din punct de vedere geografic, mai sunt posibile astfel de anomalii. Am văzut niște marșuri în care oameni care parcă nu par cu nimic diferiți de noi, promovează totuși niște lucruri atât de străine realităților. Cele prezente, dar și a celor istorice. Din nou străzile capitalei au fost împânzite de personaje care glorificau războiul. Care sărbătoreau ceva în urale. Care invocau o oarecare victorie. Dar cele mai triste imagini au fost alea în care Stalin, unul dintre cei mai mari criminali ai istoriei, chiar cel mai mare conform unei bune părți a istoricilor, a fost glorificat.

De fapt, tot ce s-a întâmplat, din nou, în ziua de 9 mai în Republica Moldova denotă încă o dată cât de mari sunt lacunele de educație în societatea noastră. Cât de puțin cunosc mulți dintre noi istoria, cât de dezinformată rămâne o bună parte din această societate.

Pentru că niciun om la care ar fi totul în regulă cu bunul simț și cei 7 ani de acasă, nu ar gorifica criminalii și nu ar striga „ura” acolo unde este de comemorat în tăcere. Dacă oamenii ăia care purtau pancarte cu criminalul Stalin ar fi mers la școli în care li s-ar fi spus că acest odios fost lider sovietic este direct responsabil de moartea a zeci de milioane de oameni, sigur nu ar mai fi făcut aceste gesturi. Zeci de milioane nu doar de ucraineni, baltici sau români, ci inclusiv ruși, parte a cărui popor se consideră cei mai mulți dintre entuziaștii zilei de 9 mai.

Doar cât a făcut holodomorul ucrainean, în care 10 milioane de oameni au fost omorâți prin înfometare, pentru a le înfrânge spiritul național. Doar pentru a-I determina să renunțe la averile pe care le agonisiseră cu greu. Sute de mii de moldoveni au fost și ei deportați în mai multe valuri. Mii dintre ei, cei care nu doreau sub nicio formă să colaboreze cu sovieticii ocupanți, au fost împușcați în cap.

Sunt convins că mulți dintre cei care l-au glorificat marți pe criminalul Stalin au și ei strămoși care au simțit pe propria piele chinurile Siberiei. Care au fost uciși de regimul sovietic. Problema, după cum spuneam, este însă în educație și informare. Este în demnitate, care lipsește și ea la cea mai bună parte dintre conaționalii noștri și care poate și ea să se cultive doar într-un mediu sănătos, cu o educație propice.

Dar de unde să vină educația într-o societate care nu a dat niciodată 2 bani pe școală? Care a ignorat cu desăvârșire acest domeniu. Ignorat în cel mai bun caz. Pentru că în cea mai mare perioadă din istoria recentă a acestui stat, politicul și-a băgat adânc cizma și în școală. Atât de mult încât s-au modificat curicule școlare, încât până și directorii de școli erau numiți politic și chiar și simplele angajări se făceau în baza acestor criterii.

Astăzi în școlile noastre lipsesc dascălii. În afara orașelor dezastrul este absolut. Nu mai avem profesori competenți. Matematica este predată de dascălul care ține și orele de biologie, chimie și chiar și artă plastică. La instituțiile pedagogice nu mai merg copii. Sau se duc cei care nu sunt interesați de acest domeniu și își doresc doar să-și treacă în cont o diplomă. Multe dintre școli sunt ținute artificial în viață, fără copii și profesori. Doar pentru că nu e popular să le comasezi, să creezi concurență, condiții mai bune de studiu, să oferi salarii mai mari la profesori mai puțini, dar mai bine pregătiți.

Este nevoie de o adevărată revoluție la acest capitol. Pentru că în continuare creștem generații în care o bună parte din tineri suferă de grave lacune de educație. Iar consecințele le vedem în fiecare zi. În jurul nostru. La oameni care nu mai pot să discearnă adevărul de minciună crasă. Care nu mai pot să facă diferență între un om de știință, cu zeci de ani de cercetări în spate, și un influencer de pe tik tok sau instagram, care emană orice prostie-i trece prin cap.

Haideți să citim. Cărți de valoare, nu instagram. Să ne informăm, din instituții respectate, nu de pe tik tok. Haideți să ne respectăm. În primul rând pe noi înșine.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Opinia ta contează. Comentează!