Post Scriptum cu Alex Cozer: Gazul, instrument de șantaj

Alimentarea Republicii Moldova cu gaze naturale a reprezentat dintotdeauna unul dintre principalele instrumente de șantaj ale Moscovei în raport cu țara noastră. Un instrument pe care și l-au protejat cu atenție timp de decenii, făcând tot posibilul să ne blocheze orice alternativă. Doar câte eforturi au fost depuse de Kremlin în vederea blocării gazoductului Iași-Chișinău, inaugurat abia după 30 de ani de independență.

Acum acest instrument este pierdut în mare parte. Chiar și așa, rușii nu renunță să încerce să ne destabilizeze, mai ales că oamenii lor de la Moscova au rămas fideli scopurilor vechi. Unul dintre ei este directorul Moldovagaz, Vadim Ceban. Numit în funcție în 2019, prin lobby-ul lui Igor Dodon, cu ulterioară aprobare a Gazpromului.

Personal, sunt unul dintre cei care am insistat pe plecarea lui Ceban din funcție încă din 2021, când a venit PAS la guvernare și după ce, jumătate de an mai devreme, unsul Gazpromului de la Moldovagaz decisese unilateral să schimbe formula de calcul a prețului de achiziționare a gazelor, ce a dus la o majorare semnificativă a tarifelor pentru consumatorii finali. Cam cu 100 de milioane de dolari în total în acel an.

Dar noua guvernare, în frunte cu ministrul de resort din acea perioadă, Andrei Spînu, a decis să-l îmbrățișeze pe Ceban, să-l păstreze în fruntea companiei și chiar să-l laude atunci când era întrebat de ce acest individ mai stă în funcție.

Lucrurile între timp s-au schimbat destul de mult. Moldova, deja al doilea an la rând își face achiziția de gaze din Europa, rețeaua de distribuție este gestionată de o companie din România, iar un audit internațional independent, realizat de 2 companii de renume mondial, a ajuns la concluzia că Republica Moldova, malul drept, practic nu are datorii către Gazprom.

Cam de aici a și început Vadim Ceban să-și arate, deja fără nicio reținere deja, adevărata față. Cea de lobbyst al intereselor Kremlinului. Imediat după încheierea auditului, a zburat în Rusia, iar de acolo s-a întors cu lecția bine făcută. Nu a recunoscut rezultate auditului, insistând pe existența datoriei către Gazprom și plata acesteia.

Asta după ce, anterior, tot el, a semnat cu propria mânuță, recunoașterea datoriilor inventate către Gazprom, în lipsa documentelor confirmative pentru majoritatea sumelor și în condițiile în care știa că urmează să se desfășoare un audit în cadrul companiei.

Apoi Ceban a ridicat miza, insistând că nu există premize de micșorare a tarifului pentru consumatorii finali și operând cu cifre false privind prețurile cu care achiziționează Energocom gaze de pe piața europeană, invocând 550 de dolari, pe când, de fapt, acestea nu depășesc 420.

Ca zilele trecute, Ceban să continue retorica destabilizatoare și să amenințe că va sista livrările de gaze către Termoelectrica și CET Nord, pentru că acestea ar avea datorii la Moldovagaz, provocând astfel panică printre locuitorii Chișinăului și Bălțiului. Asta chiar dacă datoriile celor două companii nu sunt mai mari decât în alți ani, ba mai mult, pe perioada stării de urgență este stipulat expres în lege că este interzisă deconectarea CET-urilor de la gaze.

Ca mai dăunăzi, să-l vedem deja pe Ceban semnând editoriale pe portalurile proruse de la Chișinău, în care plânge de mila Germaniei. Că, vezi Doamne, Germania ar fi în criză economică din cauza că a renunțat la gazul rusesc și că aceasta e o greșeală uriașă, ce ar trebui reparată.

Un agent de influență rus și propagandist veritabil. Exact așa se comportă Ceban, în special în ultima perioadă. Și totul se întâmplă, se pare, cu aprobarea tacită a guvernării. Care deocamdată nu a reacționat nici într-un fel la aceste ieșiri și-l tolerează pe Ceban în fruntea companiei. Chiar dacă, legea stării de urgență le permite înlocuirea acestuia din funcție. Așa cum s-a întâmplat, spre exemplu, și cu aeroportul Chișinău, pe când acesta încă era controlat de Șor.

Și în general, mă întreb și-i întreb și pe cei de la guvernare, cam de ce mai avem noi nevoie astăzi de această filială a Gazprom? În condițiile în care tot necesarul de gaze e achiziționat de Energocom, adică o companie de stat! Cam de ce trebuie ea să le vândă către Moldovagaz, ca mai apoi aceasta să ni le vândă nouă, cetățenilor, la suprapreț? De ce mai trebuie să fie ținută în viață această filială Gazprom. De ce noi, și astăzi, trebuie să le plătim salarii de milioane lunar rușilor și oamenilor lor, puși să diriguiască cu Moldovagaz? Unde este logica aici?

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!