Liderii mondiali atrag atenția că sprijinul, inclusiv militar, pentru Ucraina nu va înceta
Externe 21 septembrie 2022, 19:50 | 327

Anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială în Rusia și acumularea a 300 de mii de soldați, pentru a fi trimiși la război, a trezit reacții dure la nivel internațional. Liderii mondiali atrag atenția că sprijinul, inclusiv militar, pentru Ucraina nu va înceta, iar războiul se va termina conform condițiilor Kievului, nu ale Moscovei. Casa Albă atrage atenția că mobilizarea anunțată în Rusia este legată direct de intențiile Kremlinului de a anexa noi teritorii în Ucraina și-i transmite lui Putin că el și țara sa vor avea de plătit pentru aceste acțiuni.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea și faptul că Rusia insistă cu referendumurile în zonele ocupate din Ucraina, arată „disprețul total” al președintelui rus față de principiile ONU. Șeful diplomației americane a reiterat că Statele Unite nu vor recunoaște niciodată referendumurile false susținute de Rusia în Ucraina sau orice mișcare a Rusiei de a anexa teritoriul ucrainean. Potrivit lui, aceste acțiuni sunt un semn de slăbiciune. Iar consilierul de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a atras atenția că America, împreună cu aliații săi, va depune toate eforturile pentru a oferi un sprijin istoric Ucrainei, iar Rusia să plătească pentru acțiunile sale.

JAKE SULLINVAN, consilierul de securitate națională al Casei Albe: "Suntem conștienți de rapoarte conform cărora președintele Putin se pregătește măsuri de mobilizare. La fel ca planificarea sa rușinoasă de anexare, aceasta reflectă agresiunile Rusiei împotriva Ucrainei. S-ar putea ca el să recurgă la mobilizare parțială, forțând și mai mulți să lupte în războiul său brutal împotriva Ucrainei. O face pentru că pur și simplu are nevoie de mai mulți oameni și eforturi, având în vedere succesul pe care l-a avut Ucraina pe câmpul de luptă, în special în nord-est, dar și în alte părți ale teritoriului ocupat anterior de ruși."

Iar ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a notat într-un mesaj pe Twitter că ”încălcarea de către Putin a propriilor promisiuni de a nu mobiliza părți din populația Rusiei și anexarea ilegală a unor părți din Ucraina reprezintă o recunoaștere a eșecului invaziei sale”. Potrivit lui Wallace, ”Ucraina câștigă acest război, iar comunitatea internațională este unită”.

Și liderii Uniunii Europene au avut o reacție vehementă la escaladarea războiului de către Kremlin. Cancelarul Germaniei a spus că niciodată nu va fi acceptată o pace dictată de Rusia, iar Ucraina trebuie să aibă toată capacitatea de a se apăra de invazia rusă.

OLAF SCHOLZ, cancelarul Germaniei: "Ucraina are toate drepturile asupra identității sale, suveranității propriului stat și apărării propriei sale democrații. În acest demers susținem Ucraina și este important ca toată comunitatea internațională să o facă."

EMMANUEL MACRON, președintele Franței: "Dacă nu ar fi fost tragic am fi putut să râdem. Este cinism și, prin urmare, este evident că anexarea nu va fi recunoscută de comunitatea internațională. Nu va avea consecințe juridice. Singurul lucru care poate duce la un rezultat este retragerea forțelor rusești, întoarcerea teritoriilor ucrainenilor în condiții care vor fi definite de aceștia și încheierea unei păci."

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO: "Deci, astfel de voturi, referendumuri nu au nicio legitimitate și, prin urmare, nu schimbă natura conflictului. Acesta rămâne un război de agresiune din partea Rusiei împotriva națiunii suverane independente din Europa, Ucraina. Iar acest lucru va agrava și mai mult situația și, prin urmare, trebuie să acordăm mai mult sprijin Ucrainei."

PETER STANO, purtătorul de cuvânt al UE: "Discursul lui Putin și anunțul făcut de acesta cu privire la referendum și mobilizarea parțială este încă o dovadă a faptului că Putin nu este interesat să facă pace, ci urmărește escaladarea acestui război de agresiune. Este încă un semn al disperării sale privind mersul agresiunii împotriva Ucrainei." NICOLAE CIUCĂ, prim-ministrul României: "În această dimineață am luat act de declarațiile președintelui Putin, am luat act cu îngrijorare referitoare la mobilizarea parțială a armatei Federației Ruse și la desfășurarea așa-ziselor referendumuri în Donbas, Herson și Zaporojie. Ne menținem atitudinea echilibrată și vom continua să analizăm cu calm evoluția situației, împreună cu aliații din NATO și partenerii din Uniunea Europeană."

Șeful diplomației de la Chișinău Nicu Popescu a declarat că Republica Moldova „condamnă cu fermitate intenția Rusiei de a anexa noi teritorii din Ucraina și reafirmă sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Iar președintele Turciei, Recep Tayip Erdogan, a declarat că țara sa depune eforturi uriașe pentru a se asigura că războiul se va încheia prin protejarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei.

Opinia ta contează. Comentează!