Post Scriptum cu Alex Cozer: Zi istorică în Moldova

Ziua de 1 iunie 2023 este una care va intra în cărțile de istorie. Așa trebuie să fie, în mod normal, dacă nimic imprevizibil nu se va întâmpla în această zonă a lumii și ne vom continua firescul drum spre lumea liberă, civilizată și prosperă. Dacă vom fi inteligenți, informați, corecți, muncitori. Dacă ne vom face treaba bine, așa cum ne-am făcut-o ieri, atunci când Moldova a organizat summitul comunității politice europene la cel mai înalt nivel posibil. Depășind chiar așteptările la unele capitole.

Am fost ieri mândru de țara mea. La fel cum a fost orice om care ține la țara sa, la locul în care s-a născut și-i pasă de viitorul acestui pământ. Pentru că ieri Moldova a fost în centrul atenției întregii Europe. A fost ziua în care țara noastră și-a câștigat un loc pe harta lumii.

Dincolo de faptul că Europa a avut încredere să se reunească în Moldova, ziua de ieri a mai fost extrem de importantă și prin simbolismul mesajelor care au fost transmise. Trebuie să începem, desigur, cu locația aleasă pentru desfășurarea acestui eveniment. Una situată la doar 20 de km de granița cu Ucraina. Acolo unde spera Putin să ajungă, la 24 februarie, când a declanșat invazia criminală din țara vecină. Nu doar că nu a ajuns. Dar iată că lumea liberă și solidară s-a adunat aici, demonstrând că nu-i este frică nici de o rachetă sau dronă criminală de la Moscova.

Extraordinar a fost și felul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a făcut apariția la Bulboaca. A fost primul oaspete primit și a venit la locul desfășurării summit-ului pe cale terestră. Printr-o zonă care nu a fost niciodată cea mai sigură, dar cu atât mai puțin acum. A fost însă un alt mare gest de demnitate, curaj și determinare cu care președintele ucrainean ne-a obișnuit în ultimul an și 4 luni. Un Zelenski care, prin voința sa extraordinată, a reușit să țină sus moralul întregii țări și să reziste invaziei. Trebuie s-o spunem direct și cu voce tare: Dacă nu ar fi fost Zelenski, astăzi în această zonă a lumii nu ar fi existat nici libertatea. Cu atât mai puțin summit-uri de asemenea anvergură.

Pentru asta trebuie încă o dată să-i mulțumim președintelui ucrainean și curajosului și demnului său popor. Să le fim recunoscători pentru ceea ce fac pentru întregul continent european și toată lumea liberă.

Iar mesajele celor mai importanți lideri europeniau fost și ele unele impresionante. De la conducerea Uniunii Europene aflată in-corpore la Bulboaca, până la liderii Germaniei, Franței, Marii Britanii, Italiei, toți deopotrivă au spus că locul Moldovei este în Uniunea Europeană și că acest lucru se va întâmpla cu siguranță în viitor.

Extraordinar este că ieri, în premieră, în Republica Moldova au sosit primele figuri politice din țări precum Marea Britanie, Italia, Norvegia, Finlanda și alte state care până acum nu erau prea apropiate de Moldova și care probabil nici nu cunoșteau foarte multe lucruri despre noi.

Importantă este și susținerea imediată cu care ne-am ales de pe urma summit-ului. Noi pachete financiare din partea Uniunii Europene și eliminarea tarifelor de roaming cu UE. 6 avioane cu arme și muniții din partea Poloniei și 50 de milioane de euro grant oferit de Norvegia.

Cel mai important lucru cu care rămânem însă după 1 iunie 2023 e faptul că am demonstrat că putem. Că suntem în stare să organizăm un eveniment de cea mai înaltă anvergură. Și că o putem face foarte bine. În ciuda tuturor emoțiilor și semnelor de întrebare care persistau atunci când s-a decis ca summit-ul să se desfășoare în Moldova.

Mândru sunt și de echipa Jurnal TV. Care ieri a asigurat peste 12 ore de transmisiuni live ce au acoperit summit-ul. Am avut cea mai largă acoperire a evenimentului și am făcut-o în cel mai profesionist mod. Iar acest lucru s-a văzut și în audiențe, acolo unde am fost lideri pe parcursul zilei. Cred că astfel ne-am ridicat și noi la înălțimea unui astfel de moment.

Să ne bucurăm împreună de acest moment. Să fim mândri de ce am reușit. Dar să ne mobilizăm în continuare, să ținem nivelul sus. Mai avem enorm de multe lucruri de realizat.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Opinia ta contează. Comentează!