Post Scriptum cu Alex Cozer: Avem războaie la toate nivelurile

Urmăresc cu admirație solidaritatea din Ucraina. Care s-a dezvoltat după prima invazie din 2014, definindu-se și devenind absolut impresionantă în ultimul an. Ucrainenii, indiferent de minoritatea etnică de care aparțin, fie că sunt de la Lviv, Odesa sau Cernăuți, s-au consolidat și își apără țara și libertatea în fața amenințării barbare cu care se confruntă. Iar această solidaritate o avem practic la toate nivelurile, inclusiv în presă și în politic.

Și pe de altă parte, urmăresc ce se întâmplă în Moldova. Nu voi merge foarte departe. Mă voi limita la ultima săptămână. Și avem războaie la toate nivelurile. Război este între administrația de la Chișinău și guvernare. Un război vechi, dar care se acutizează de la zi la zi și de pe urma căruia au de suferit doar cetățenii. Ultima bătălie și care pare și cea mai periculoasă de până acum, este cea în jurul Apă-Canal. Compania care asigură alimentarea cu apă a întreg orașului și a multor localități limitrofe. Ceban a amenințat zilele astea că Chișinăul va rămâne fără apă. Și nu pentru că ar cădea bombe să distrugă infrastructura critică din țară, ci pentru că acolo s-ar fi acumulat datorii de 300 de milioane de lei. Nefiind clar de unde au apărut ele.

Ceban spune că s-a întâmplat din cauza că nu s-a dublat tariful la apă. Cei de la Guvern dau vina pe gestionarea proastă a companiei. Și asta în condițiile în care tariful deja s-a majorat recent cu 40%. Iar ANRE susține că nu există motive pentru o creștere mai semnificativă.

La război asistăm în prezent și în Procuratură. Acolo unde se dau bătălii mai vechi între clanurile care s-au eliberat după evadarea lui Plahotniuc și acum luptă pentru putere. În timp ce dosarele de rezonanță trenează, sau unele chiar sunt clasate din cauza că procurorii nu au acumulat suficiente probe, lupta pentru influență capătă cote tot mai periculoase. Iar zilele astea, odată cu declanșarea concursului pentru șefia PCCOCS, războiul a dat în clocot de-a dreptul.

Până la urmă, ministrul Litvinenco a cerut ca toată procedura să fie anulată, în timp ce 5 membri ai Consiliului Superior al Procurorilor i-au reproșat că astfel de solicitări nu se fac public, pe rețelele de socializare. Și că ei, adică CSP-ul, trebuie să decidă dacă va fi sau nu anulat concursul.

Dar cea mai tristă epopee din aceste zile este cea din jurul fostului președinte Igor Dodon. Toată această poveste, pe lângă tristețe mi-a trezit și dezgust. La 19 ianuarie, judecătorii i-au permis lui Dodon să meargă în România. El le-a cerut judecătorilor să-i permită să meargă acolo, alături de soție, pentru a însoți copilul care ar avea nevoie de un tratament de reabilitare după ce a suferit de COVID-19.

Sigur că au existat și atunci unele semne de întrebare. Spre exemplu de ce e neapărată nevoie ca ambii părinți să însoțească copilul. Dar, fiind totuși o problemă delicată și personală, s-a trecut destul de rapid cu vederea.

Ca zilele astea să aflăm de la procurori că documentul invocat de judecători pentru a-i oferi lui Dodon dreptul de a părăsi țara, a fost eliberat de un medic care nu a examinat pacientul și nici măcar nu știa despre cine este vorba. Medicul le-a spus procurorilor că a pus ștampila pe document pentru că așa l-a rugat o colegă, prietenă de familie cu Dodon.

Ulterior Dodon a declanșat un adevărat tir verbal asupra președintei Maia Sandu și șefei PA Veronica Dragalin, pe care le-a acuzat că nu ar avea nimic sfânt în ele. Totuși, mă întreb, dacă medicul e sincer și Dodon s-a folosit de propriul copil pentru a pleca pentru câteva zile la odihnă în România, cine și câtă sfințenie are în el? Ca politician, să faci scut din membrii familiei, fie că este vorba despre mamă, copii sau soție, într-un război cu procurorii sau oponenții tăi politici? Ar fi incalificabil. Și chiar sper să nu fie adevărat.

Toate aceste cazuri, la care am asistat în decurs de doar câteva zile, provocate de oameni importanți în acest stat, cu funcții înalte, de responsabilitate, persoane publice, denotă cât de dezbinați, cât de mici pot fi ei. Și cât se războiesc, aici, între ei, în jurul unor interese înguste, doamne ferește să mai fim atacați și din exterior.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!