Sesizare împotriva numirii Ancăi Dragu
Social 26 decembrie 2023, 20:09 | 1080

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor cer procurorilor să investigheze conducerea țării pentru „trădare de patrie și exces de putere” la numirea noului guvernator al Băncii Naționale, Anca Dragu. Se întâmplă după ce, săptămâna trecută, acești deputați din opoziție au votat, împreună cu partidul de la guvernare, pentru demiterea lui Octavian Armașu.

Anunțul despre sesizarea depusă la Procuratura Generală a fost făcut de secretarul executiv al PSRM, Igor Dodon, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

IGOR DODON, secretar executiv al PSRM: "Pe 21 decembrie, în mare grabă și în plină noapte, Maia Sandu a semnat decretul cu privire la acordarea cetățeniei Republicii Moldova unei cetățence a României, membră a Senatului României, Anca Dragu. Pe 22 decembrie, fără a aștepta publicarea decretului prezidențial în „Monitorul Oficial”, deputații PAS au propus candidatura doamnei Dragu pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei și au votat în favoarea ei, încălcând toate normele și procedurile posibile."

Igor Dodon a mai notat că, prin această sesizare, opoziția solicită Procuraturii Generale examinarea acțiunilor conducerii țării sub aspectul întrunirii semnelor de trădare de patrie și admiterii excesului de putere la desemnarea candidatului la funcția de guvernator al BNM.

Responsabilii de la Procuratura Generală au declarat pentru Jurnal TV că instituția a recepționat sesizarea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor prin care se solicită verificarea legalității numirii în funcție a guvernatorului Băncii Naționale. Cererea urmează a fi examinată conform legii.

Iar purtătorul de cuvânt al PAS, Adriana Vlas, a declarat pentru Jurnal TV că acordul Ancăi Dragu de a veni la conducerea BNM aduce în Republica Moldova experiența din banca națională a unui stat european și din structurile financiare internaționale. Am solicitat o reacție și de la Anca Dragu, dar până la ora editării știrii, nu am primit un răspuns. Fost președinte al Senatului României și fost ministru de Finanțe în guvernul de la București, Anca Dragu a fost numită, pe 22 decembrie, de Parlament în funcția de guvernator al Băncii Naționale pentru un mandat de șapte ani. Asta după ce Octavian Armașu a fost revocat din funcția de guvernator al BNM, ca urmare a audierilor parlamentare din 21 decembrie, cu privire la procesul de recuperare a banilor sustrași din sistemul bancar. Deputații au constatat că fostul guvernator, Octavian Armașu, nu a îndeplinit condițiile de exercitare a atribuțiilor stabilite în legislație.

Opinia ta contează. Comentează!