Post Scriptum cu Alex Cozer: UE susține Republica Moldova

Ieri Parlamentul European a votat, cu o majoritate covârșitoare, o rezoluție prin care cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, până la sfârșitul acestui an. 555 de eurodeputați au susținut această rezoluție importantă, în timp ce doar 49 au votat împotrivă. O dovadă clară să susținerea aderării țării noastre vine din toate statele UE și grupurile politice europene. Un alt semnal extrem de important venit din capitala Europei, pentru Chișinău, prin care ni se spune că suntem așteptați în familia europeană a lumii libere și civilizate și că totul depinde de noi.

Dacă vom reuși să demonstrăm că suntem europeni în adevăratul sens al cuvântului, că respectăm valorile acestei lumi și că putem și noi pune umărul la dezvoltarea lor.

Așa cum a demonstrat România, cea care devenea membră UE la 1 ianuarie 2007, la exact 7 ani de la începerea negocierilor de aderare. Și care, în cei 16 ani de statut de membru al Uniunii Europene, a înregistrat un progres impresionant la toate capitolele, reușind să se dezvolte pe plan economic, social și cultural.

Spre exemplu, ieri presa de la București relata, cititând media portugheză, despre faptul că România a egalat Portugalia la Produsul Intern Brut per capita, raportat la puterea de cumpărare. O performanță excepțională, în condițiile în care la începutul anilor 2000, când România începea negocierile de aderare, la acest capitol stătea de peste 3 ori mai prost decât Portugalia. Iar această țară era o destinație pentru migranții români, care mergeau acolo să-și găsească un loc de muncă, cu predilecție în construcții, pentru o viață mai bună. Iată că acum, la 16 ani de la aderare, România a egalat Portugalia la acest capitol și a depășit state precum Ungaria, Slovacia și chiar Grecia.

De ce nu am putea-o face și noi, românii de pe acest mal al Prutului?

După cum spuneam însă, pentru aceasta trebuie multă persevernță și muncă. Noi toți, cetățenii acestui stat, trebuie să depunem toate eforturile. Nu este doar de responsabilitatea politicienilor, a guvernanților sau funcționarilor să tragă Moldova înainte. Aici, poate mai mult decât la orice alt capitol, este necesar un efort comun. În fiecare zi trebuie să ne facem exemplar treaba acolo unde suntem, să fim onești, cu noi și cu cei din jurul nostru, să ne informăm corect și să promovăm adevăratele valori și celor din jur.

Pentru că, tot ieri, am mai primit o veste foarte bună. Conform unui sondaj realizat de către Watchdog, 35% dintre moldovenii ce se află pe teritoriul țării își doresc aderarea la NATO. Este un record istoric la acest capitol și un scor aproape dublu față de cel de acum un an.

Mă simt mândru că, inclusiv eforturile noastre din ultimul an, când de fiecare dată când am avut ocazia am vorbit despre NATO, am explicat ce înseamnă această alianță și care ar fi uriașele beneficii de pe urma aderării la ea, dau rezultate tot mai convingătoare. Pentru că nici într-un alt studio de la Chișinău nu s-a insistat mai mult decât aici pe acest subiect. Și mă bucur că, în sfârșit, munca noastră reușește să mai șteargă din efectele mizerabilei propagande ruse de 30 de ani, care a transformat NATO într-o sperietoare, această alianță ce a adus libertatea și prosperitatea inclusiv în țările ce altă dată era sub talpa Rusiei.

Da, mai este foarte mult de muncă. Dar eu vă promit că, cel puțin de aici, vor fi depuse în continuare toate eforturile. Este însă la fel de important ca și voi, oamenii informați, oamenii care se respectă, care știu ce vor, care își doresc un viitor mai bun pentru ei și copiii lor, să se implice în acest efort comun. Să explice, acolo unde este nevoie, despre ce se întâmplă în Ucraina, despre ce înseamnă NATO și despre beneficiile aderării la Uniunea Europeană. Să pună în balanță civilizația occidentală și barbaria și tirania ce vine din est. Să încurajăm, prin eforturile noastre comune, inclusiv guvernanții să vorbească mai deschis și curajos și despre NATO.

Deja am reușit să facem pași importanți în acest sens. Să continuăm. Și într-un final vom reuși!

Post Scriptum cu Alex Cozer: 34 de ani de la podul de flori

7 mai 2024, 21:46

Ieri s-au marcat 34 de ani de la Podul de Flori. Acel eveniment simbolic din...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Opinia ta contează. Comentează!