Igor Dodon: Noi suntem pro-moldoveni
Politic 5 noiembrie 2018, 20:42 | 2802

"Noi nu suntem proruşi, proeuropeni sau proamericani. Noi suntem pro-moldoveni. Iar "pro-Moldova" înseamnă să ai relaţii bune şi cu Estul, şi cu Vestul". Declaraţiile au fost făcute de preşedintele Igor Dodon în cadrul unei conferinţe de presă după vizita sa în Rusia. În timp ce mai mulţi analişti politici susţin că, astfel, Dodon a anunţat o viitoare alianţă cu Partidul Democrat după alegerile din februarie, consilierul acestuia spune că șeful statului nu s-a referit nicidecum la coaliţii postelectorale.

În timpul conferinţei de presă, Igor Dodon a vorbit despre necesitatea de a avea relaţii echilibrate atât cu Estul, cât şi cu Vestul. Mai mult, a declarat de câteva ori că Republica Moldova are nevoie de relaţii bune inclusiv cu Statele Unite ale Americii, iar în privinţa Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, Dodon nu mai cere revizuirea acestuia, ci păstrarea lui, concomitent cu îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia şi Turcia.

Dodon a mai anunţat că, astăzi, consilierii săi Aureliu Ciocoi şi Vasili Şova au plecat la Washington, pentru a avea întrevederi cu liderii Statelor Unite ale Americii. Cei doi vor transmite anume această abordare "pro-Moldova" a viitoarei politici externe, a menționat șeful statului. Același vector a fost anunţat și de șeful PD, Vladimir Plahotniuc.

Şeful statului a adăugat că va promova acest mesaj "pro-Moldova" şi la Londra, acolo unde ar fi fost invitat să participe la un eveniment important. De asemenea, Dodon a subliniat că, graţie relaţiei sale speciale cu Vladimir Putin, de la 1 ianuarie 2019, Rusia va anula taxele vamale la import pentru cinci categorii de produse moldoveneşti. Asta, însă, pentru o perioadă de doar şase luni. Dodon a mai spus că taxele vamale ar putea fi reintroduse la vară, dacă nu se va schimba Guvernul şi majoritatea parlamentară

Pe durata conferinţei de presă, Dodon a vorbit de mai multe ori despre necesitatea schimbării Guvernului după alegerile parlamentare, dar n-a specificat niciodată dacă îşi doreşte un viitor executiv cu sau fără participarea PD-ului. În opinia unor analişti politici, Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc pregătesc o viitoare alianţă după alegerile din februarie.

Iar fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU şi la Consiliul Europei Alexei Tulbure susține că Dodon încearcă să promoveze viitoarea alianţă PD-PSRM şi în Occident, pentru a primi susţinerea Statelor Unite şi a capitalelor europene. Însă...

Nici şeful PD, Vladimir Plahotniuc, nici purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Vitalie Gamurari, n-au răspuns la apelurile noastre pentru o reacţie la declaraţiile analiştilor politici. În schimb, am reuşit să vorbim cu Maxim Lebedinschi, consilierul preşedintelui Igor Dodon. După ce ne-a oferit un comentariu la telefon, Lebedinschi a insistat să vină la redacţie pentru a ne acorda o reacţie la cameră.

Maxim Lebedinschi a adăugat că orice încercare de a-l asocia pe Igor Dodon cu vreo viitoare alianţă este lipsită de temei. 

Opinia ta contează. Comentează!