Post Scriptum cu Alex Cozer: Ucraina a eliberat Hersonul

Ucraina a reușit la sfârșitul săptămânii trecute să elibereze Hersonul. Singurul mare oraș din țara vecină care fusese ocupat de barbarii invadatori după 24 februarie și care se afla în continuare sub controlul Moscovei. După eliberare, orașul a fost luat cu asalt de zeci de echipe de jurnaliști de pe tot globul. Iar lumea a fost îngrozită de felul în care a fost găsit orașul în care altă dată locuiau 300 de mii de oameni. Chiar mai îngrozită decât de atrocitățile descoperite după ce au fost eliberate orașele din nordul-estul țării, precum Bucha, Irpin sau Izium.

Pentru că în prag de iarnă, orașul de la gurile Niprului a fost lăsat precum în Evul Mediu. Toată infrastructura de alimentare cu apă, căldură și energie electrică a fost distrusă. Până și accesul la obiectivele de infrastructură din oraș au fost minate, pentru a face și mai dificilă repararea lor și asigurarea unor condiții minime de viață pentru locuitorii orașului în această iarnă.

Sunt acte de barbarie și terorism în adevăratul sens al cuvântului. Acțiuni care nu pot avea nicio altfel de calificare. Doar gândiți-vă pe o clipă, cei de la Chișinău, Bălți sau orice alt oraș mai mare al Republicii Moldova, că vă treziți în plină iarnă fără lumină, fără căldură, și chiar fără elementara apă potabilă în case. Cum vă veți descurca?

Iată o astfel de viață au ajuns să trăiască vecinii noștri la doar câteva zeci sau maximum sute de km de noi. Pentru că niște indivizi care nu au niciun pic de umanitate în ei, atunci când au văzut că nu-i pot învinge pe ucraineni, au decis să le distrugă pur și simplu viața, lăsându-i să înghețe de frig și să moară de foame în plină iarnă.

Imaginați-vă că acum, cei care stați în fața televizoarelor sau calculatoarelor, nu ați mai avea această posibilitate. Că nici măcar telefoanele nu le-ați mai putea utiliza, pentru că pur și simplu nu dispuneți de electricitate nici măcar să le încărcați. Puneți-vă în locul miilor de oameni din Herson, care se adună în centrul orașului, acolo unde sunt aduse generatoare, pentru a-și încărca măcar telefoanele.

Dar atrocitățile nu s-au oprit odată cu eliberarea Hersonului. După ce Adunarea Generală a ONU a votat o rezoluție pentru ca Rusia să plătească despăgubiri de război Ucrainei, loviturile de rachete asupra țării vecine au devenit și mai intense.

Nu mai puțin de 100 de rachete criminale au fost trimise doar marți pe teritoriul Ucrainei. Deși cea mai mare parte dintre ele au fost distruse de sistemul de apărarea antiaeriană, multe dintre ele au lovit din nou ține de infrastructură critică și au ucis oameni nevinovați.

Ne amintim cu toții, în special cei din nordul și centrul țării, cum doar acum două zile, din senin, am rămas fără curent în case. Cei din Chișinău pentru câteva minute, alții au fost mai puțin norocoși, rămânând până seara târziu fără lumină. E, asta este opera lui Putin. Care a bombardat stații electrice din vestul Ucrainei, inclusiv una care se conecta la rețeaua ce vine din România și alimentează Republica Moldova cu curent. Acestea fiind distruse, din cauza căderilor de tensiune s-a deconectat automat și rețeaua care ne alimenta pe noi.

De data asta am avut noroc, pentru că problemele au fost rezolvate rapid. Nu știm însă ce se poate întâmpla data viitoare. Nu putem fi siguri că mâine sau peste o lună vom mai avea curent, pentru că rețeaua care ne asigură cu electricitate din România trece și prin Ucraina și poate fi oricând distrusă. La fel cum deja au fost atacate stațiile de la Dnestrovsk, și ele vitale pentru a avea lumină, atunci când o bucată de rachetă a căzut și pe teritoriul nostru.

Așa cum, tot marți, o altă rachetă a căzut pe teritoriul Poloniei, acolo unde a ucis doi oameni și a distrus o fermă. În aceste condiții, este tot mai greu să fim siguri de ceva, dacă vom avea lumină, căldură, sau dacă nu cumva alte rachete vor cădea pe teritoriul nostru.

Cu siguranță putem afirma doar un singur lucru: Teroristul și barbarul de la Kremlin, complicii săi, trebuiesc opriți!

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rolul marilor artiști

26 martie 2024, 21:14

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Capcana știrilor mincinoase

21 martie 2024, 21:34

Cetățenii noștri cad tot mai des pradă falsururilor. Alimentate în special pe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Un referendum cât viitorul unei țări

19 martie 2024, 20:42

Așadar, vom avea referendum pentru integrarea europeană în acest an. Și acest...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Tauber a rămas fără imunitate din nou

14 martie 2024, 20:48

Deputatei Marina Tauber i s-a ridicat imunitatea. Este un titlu de știre pe...

Opinia ta contează. Comentează!