O nouă exacerbare a început duminică la granița regiunii Tovuz din Azerbaidjan cu regiunea Tavuș din Armenia. Ministerul Apărării din Azerbaidjan a anunțat atacarea pozițiilor sale de către armata armenească. Potrivit autorităților de la Baku, trei soldați azeri au murit, armenii au suferit și ei pierderi.

În același timp, Ministerul Apărării din Armenia a declarat că militarii azeri au încercat să ocupe cu ajutorul artileriei capturarea punctului fortificat armenesc. Potrivit Erevanului, Azerbaidjanul a suferit pierderi, dar Armenia - nu. Erevanul a declarat anterior că luni dimineață Azerbaidjanul a reluat focul de artilerie asupra pozițiilor armene. Ministrul armean al Apărării a ordonat ca militarii să dea dovadă de reținere.

Între Erevan și Baku există un conflict legat de statutul regiunii Nagorno-Karabah, care în februarie 1988 și-a anunțat retragerea din cadrul Republicii sovietice socialiste Azerbaidjan.

Azerbaidjanul a pierdut controlul asupra autonomiei și a celor șapte regiuni adiacente acesteia în timpul confruntării armate din 1992-1994. Negocierile cu privire la o soluționare pașnică s-au purtat din 1992, în cadrul grupului OSCE de la Minsk.

Republica Moldova se pronunță pentru soluționarea pe cale pașnică a situației de conflict în baza respectului pentru suveranitatea si integritatea teritorială a Republicii Azerbaidjan, în granițele sale recunoscute internațional, a informat astăzi serviciul de presă al Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.