Bilanțul negru al Europei
Externe 30 martie 2020, 16:06 | 1115

Aproape două mii de persoane sunt confirmate cu noul coronavirus în România. 44 au murit, iar 33 sunt în stare gravă. Italia vine cu un nou bilanț negru pentru ziua de ieri - 756 de morți, în timp ce în Spania au fost înregistrate aproape 840 de decese. Un oficial german s-a sinucis din cauza presiunii create, iar China anunță o scădere masivă a noilor cazuri.

În România au fost anunţate 192 de cazuri noi de coronavirus, totalul ajungând astfel la 1.952. 44 de persoane diagnosticate au decedat, iar alte 33 sunt în stare gravă. 12 români au murit răpuşi de coronavirus în străinătate. Cei mai mulţi dintre ei în Italia, unde bilanţul negru al zilei de ieri este de 756 de morţi.

În Peninsulă, criza medicală se transformă şi într-una umanitară. Oamenii nu mai au bani şi cerşesc mâncare în supermarketuri. Premierul italian promite vouchere de 300 de euro pentru fiecare familie. De teamă că supermarketurile vor fi vandalizate de cei care nu mai au bani şi sunt flămânzi, magazinele din Palermo sunt păzite de poliţişti.

În timp ce, în Italia, din ce în ce mai mulți oameni nu au bani pentru alimentele de bază, britanicii au făcut risipă. Tomberoanele s-au umplut de produse expirate, după ce localnicii au cumpărat în cantităţi excesive. Cu un bilanţ negru, care ieri a trecut pragul de o mie de morţi, autorităţile din Marea Britanie fac previziuni sumbre.

Situaţia e dramatică şi în Spania, care ar putea depăşi în curând China ca număr de îmbolnăviri. Ieri a fost cea mai neagră zi a ibericilor, s-au înregistrat 838 de decese, un record. Au fost raportate și peste 6.500 de infectări noi cu COVID-19, Spania ajungând în acest moment la un total de aproape 79 de mii de infectări, aproape la fel ca în China.

Între timp, un adolescent de doar 14 ani din Portugalia a devenit cel mai tânăr pacient din Europa, ucis de coronavirus.

Germania e în stare de şoc, după ce ministrul de Finanţe al unui land s-a sinucis pentru că nu a mai făcut faţă situaţiei. Oficialul se temea că nu va putea face faţă aşteptărilor populaţiei. Politicianul de 54 de ani era căsătorit şi avea doi copii.

Între timp, Germania sare în ajutorul Italiei și al Franței. Începând de ieri, mai mulți pacienți în stare critică au fost preluați cu avioane speciale și transportați în spitalele din Koln.

China a raportat o scădere masivă a noilor cazuri de coronavirus comparativ cu luna februarie, după măsurile drastice privind circulația persoanelor. În metropola Wuhan, pentru a șasea zi consecutiv, nicio persoană nu s-a mai îmbolnăvit. Oficialii chinezi își îndreaptă acum atenția către refacerea unei economii în impas.

Ieri s-au înregistrat 31 de noi cazuri de coronavirus în China, dintre care doar unul cu transmitere locală, în scădere de la 45, cifra din ziua anterioară.

Guvernul de la Beijing împinge practic companiile să-și reia activitatea, oferind stimuli fiscali și monetari după o perioadă în care totul a fost închis, iar populația - captivă în locuințe. 5.000 de antreprenori au primit împrumuturi extinse în valoare de 28 de miliarde de euro, din cele 300 de miliarde destinate relansării economiei. 

Opinia ta contează. Comentează!