Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce este votul prin corespondență

„Maia Sandu vrea să falsifice alegerile prezidențiale prin votul prin corespondență”. Este o acuzație pe care, când am auzit-o prima dată, am zâmbit și am trecut-o cu vederea. Dar care, iată, capătă proporții tot mai mari în ultimele zile. Și începe pe undeva și să prindă, în condițiile în care o mare parte din populația țării rămâne extrem de vulnerabilă la manipulare și înghite orice fals de acest fel din cauza necunoașterii.

Dar, înainte de toate, haideți să vedem ce este votul prin corespondență, mai numit și vot prin poștă. Așadar, această modalitate de vot are o vechime de aproape 100 de ani, în Statele Unite fiind introdusă încă din anii 30 ai secolului trecut. Și este disponibilă, în prezent, inclusiv pentru cetățenii care locuiesc în SUA, nu doar pentru cei din afara țării. Iar în scrutinul prezidențial din 2020 din Statele Unite, peste 60 de milioane de americani au votat prin corespondență, adică mai bine de o treime din numărul total de votanți.

Exact același sistem de vot este disponibil și în Canada, precum și în mai multe state europene, printre care Germania, Marea Britanie, Polonia, Austria sau Elveția.

Alte zeci de țări din lumea asta permit votul prin corespondență pentru cetățenii lor aflați peste hotare în ziua scrutinului. Printre altele, din Europa este cazul Spaniei, Suediei, Norvegiei, Italiei și, cel mai apropiat exemplu de noi – României.

Spre exemplu, la algerile parlamentare din 2020, peste 30 de mii de români au ales să voteze prin corespondență. Așadar, avem un sistem vechi de aproape 100 de ani, implementat în cele mai democratice state din lume, în unele chiar și pentru cetățenii care se afla în țară în ziua votului.

În condițiile în care mai bine de o treime din cetățenii moldoveni cu drept de vot se află în afara țării în ziua scrutinului, pentru Republica Moldova este imperativă existența unei modalități de vot la distanță. Perfect ar fi fost votul electronic. Nu e cea mai rea variantă nici cea a votului prin corespondență, la care nu înțeleg însă de ce abia atât de târziu s-au gândit guvernanții noștri.

Mai ales că, în state precum Canada sau SUA, unde se vrea implementarea acestui tip de vot în cadrul scrutinului prezidențial din toamnă, cetățenii moldoveni au fost nevoiți să facă chiar și peste o mie de km pentru a vota. Cei mai mulți, desigur, nu au votat tocmai din cauza acestui impediment.

Și cine sunt cei care critică, la Chișinău, varianta votului prin corespondență, acuzând tentative de falsificare? Desigur, cei mai mari fani ai Rusiei lui Putin. O țară în care alegerile sunt un simulacru de genul celor din perioada sovietică, în care se știu cu mult înainte rezultatele.

Este ridicol să văd cum, aceste personaje, care idolatrizează regimul dictatorial rus, pot să acuze că votul prin corespondență poate reprezenta o tentativă de fraudă. Mai ales că, mă îndoiesc că numărul voturilor acordate prin poștă, în toamnă, se va apropia măcar de 1% din totalul de sufragii. Însă, în lipsa altor teme care să dea apă la moară propagandei ruse și tentativelor de destabilizare a țării, a fost scoasă din joben și această prostie.

Una pe care, din păcate, a alimentat-o și guvernarea, trezindu-se atât de târziu în a se apuca de implementarea unei astfel de modalități de vot. Cetățenii noștri din afara țării sunt foarte bine conectați la procesele politice de acasă. Ei aduc anual miliarde de dolari și contribuie substanțial la suținerea economiei naționale. Cei care trăiesc în Occident, sunt și foarte bine informați în legătură cu procesele geopolitice. Și, desigur, o participare masivă a lor la vot ar reprezenta o problemă pentru Rusia. Pentru că acești oameni nu vor vota niciodată cu indivizi care îl slujesc pe Putin, care își doresc ca Moldova să revină sub control total rusesc și chiar să aibă soarta Ucrainei.

Dar indiferent de alegerea lor, statul trebuie să facă tot posibilul să le asigure dreptul la vot.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Opinia ta contează. Comentează!