Post Scriptum cu Alex Cozer: Justiția, corectă pentru cei care o fac

Centrul de Resurse Juridice a prezentat un sondaj realizat exclusiv în rândurile judecătorilor, procurorilor și avocaților, a actorilor care fac justiție în Moldova, în care a fost măsurată percepția acestora asupra independenței și corectidunii domeniului în care activează chiar ei. La cercetare au participat 604 judecători, procurori și avocați, datele fiind colectate în luna iulie a acestui an.

Văzând primele cifre ale acestui sondaj, am schițat un zâmbet amar. Dar după ce am analizat mai profund rezultatele cercetării, am realizat încă o dată că, cel puțin judecătorii și procurorii, trăiesc într-o lume cu totul paralelă față de restul cetățenilor în privința felului în care se face justiție în Republica Moldova.

Pentru că, atunci când vine vorba de propria lor independență și corectidine, judecătorii și procurorii susțin, în propriție de 80-90%, că iau decizii juste și neinfluențate. Asta în timp ce, în rândurile societății, încrederea în justiția din Moldova a basculat în ultimii 10 ani între 20 și 25%. O diferență colosală. Care denotă că există o mare problemă în sistem. Pe care principalii actori, judecătorii și procurorii, refuză să o recunoască.

Spre exemplu, nu mai puțin de 94% din judecători consideră că ei aplică legea egal față de toți, indiferent de statutul social, financiar sau funcția deținută. Procurorii, la aceeași întrebare care îi vizează pe ei, susțin în proporție de 84% că-și fac corect treaba. În timp ce avocații sunt mult mai realiști și aproape de percepțiile din societate, considerând în proprție de doar 40% că judecătorii aplică legea egal față de toți și doar 29% atunci când e vorba de procurori.

Discreptanțe uriașe, care cresc și mai mult atunci când vorbim de percepțiile cetățenilor. Așadar, procurorii și judecătorii susțin, în proporție de 85-95% că ei sunt curați ca lacrima și aplică legea corect.

Numai că, paradoxul știți care e? Că tot exact 95% din judecători 85% din procurori se plâng că nu primesc salarii suficient de mari pentru a fi independenți și imparțiali. Adică dom’le, oamenii ăștia se mai și consideră adevărați martiri, care-și jertfesc viețile pentru a face justiție în Moldova.

Iar atunci când sunt întrebați de ce cetățenii nu au încredere în ei, știți pe cine dau vina judecătorii și procurorii? // Pe presă! 89% din judecători și 88% din procurori susțin că nou suntem vinovați că cetățenii nu au încredere în ei.

Adică presa o fi vinovată și de faptul că, spre exemplu, în 2015 justiția din Moldova a fost declarată de World Economic Forum drept cea mai coruptă din lume? Sau că, constant, în toate topurile internaționale din ultimii 10 ani, justiția patriei s-a numărat în top 3 cele mai corupte din Europa?

Noi suntem vinovați, tovarăși procurori și judecători, că pe vremea lui Plahotniuc, ați lăsat mafia acestuia să jefuiască și să distrugă acest stat în ultimul hal, fără a exista măcar un dosar penal în privința acestor criminali, nemaivorbind de o sentință de condamnare? Mass-media e vinovată că și astăzi, dosarele privind corupția mare sunt tergiversate la nesfârșit de către judecători sau că sunt construite prost de procurori, din cauza incompetenței sau a corupției?

Noi om fi de vină că peste 80% din judecătorii care au vrut să ajungă la CSM au picat evaluarea?

Din cauza noastră, un procuror care a avut un gestiune un dosar unde Andronachi a jefuit 80 de milioane de dolari din buzunare cetățenilor printr-o schemă la energia electrică, a ajuns astăzi să-I fie avocat acestuia, după ce a avut grijă să îngroape dosarul penal?

Sau din vina mass-mediei, concubina unui judecător care a fost extrem de blând cu Șor, beneficia de facilități de milioane din partea acestui criminal?

Și exemple de acest fel sunt cu zecile.

Sau poate voi dați vina pe noi, presa, că ne facem treaba și vorbim despre toate aceste mizerii pe care le comiteți? Că de multe ori suntem nevoiți să vă facem munca voastră? Că le arătăm cetățenilor cât de putred este sistemul?

Concluziile sunt extrem, extrem de triste. Majoritatea covârșitoare a celor care sunt astăzi procurori și judecători și-au creat o lume a lor, izolată de societate, în care totul, în afară de salariile lor, este ideal. Că ei își fac treaba profesionist și onest. Și că toată lumea, de la presă la politicieni, sunt vinovați de starea justiției din țară. Numai nu ei.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!