Image-Description
Chiril Mopan: SIS, responsabil pentru interceptări în 2017-2019, iar pe Plahotniuc nu-l amenința nimic în R.Moldova
Politic 26 noiembrie 2019, 14:06 | 2527

Serviciul de Informații și Securitate este responsabil pentru interceptarea unor jurnaliști și reprezentanți ai societății civile în perioada 2017-2019, afirmă președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan. El mai spune că integritatea fizică a lui Vlad Plahotniuc, nu a fost niciodată amenințată în Republica Moldova, fostul lider al PDM încercând să-și construiască în prezent imaginea de victimă, pentru a scăpa de extrădare.

Chiril Moțpan a declarat marți, 26 noiembrie, într-o conferință de presă că informațiile cu privire la mercenarii din așa-numitul detașament Wagner, care ar fi pus la cale răpirea lui Plahotniuc, au fost imposibil de verificat.

„Nu exclud că face parte dintr-o strategie de dezinformare gândită de Plahotniuc, pe care o calific o tentativă nereușită de a inventa circumstanțe inexistente pentru a beneficia de prevederile legislației internaționale, invocând pretinsul pericol pentru viața sa drept motiv pentru respingerea cererii de extrădare. (...) În mitul pe care și-l construiește ar fi vorba de o luptă geopolitică, o conspirație rusească ca în filmele de spionaj. A mai făcut asta inventând omorul la comandă. De fapt, în Republica Moldova nu a existat niciodată un pericol la adresa integrității sale fizice”, spune Moțpan.

În alt context, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate s-a referit la acuzațiile că ar fi trucat informațiile cu privire la interceptarea unor jurnaliști și lideri de opinie, în perioada guvernării PDM.

„Poza activistului civic Sergiu Tofilat în lista persoanelor monitorizate, făcută, se pare, în perioada campaniei electorale din 2019, i-a făcut pe unii să pună la îndoială veridicitatea acestor informații. Am întrebat și eu cu privire la motivele din care lucrurile apar astfel. Presupunerea inițială a celor care au pus la îndoială aceste documente a fost că monitorizarea și interceptarea protestatarilor, a jurnaliștilor și activiștilor s-a desfășurat doar de către subdiviziunile MAI, cunoscutele direcții a 5-a și a 7-a și doar în perioada 2015-2016. Dar mai există o ipoteză, cel puțin la fel de plauzibilă. Și alte structuri ale statului ar fi putut desfășura asemenea acțiuni pe parcursul anilor 2017-2019. S-ar părea că cel mai plauzibil autor pentru paginile la care ne referim ar fi SIS, Direcția protecția regimului constituțional, care este abilitată să realizeze asemenea activități, cu angajații ce au în vizor partidele, societatea civilă și jurnaliștii. Ceea ce îi interesează oficial pe angajații acestei direcții sunt riscurile și amenințările cu privire la securitatea regimului constituțional și aceasta ar fi de crezut, pentru că doar SIS dispune de aparataj de interceptare. MAI, CNA, Poliția de Frontieră și alte instituții pentru demararea unor acțiuni de acest gen solicită sprijinul SIS”, a precizat șeful Comisiei securitate.

Amintim că luni, 25 noiembrie, SIS a difuzat un comunicat de presă, prin intermediul căruia a negat că ar fi fost implicat în interceptarea unor jurnaliști, activiști civici și lideri din opoziție, informații pe care instituția le-a calificat drept „încercări de denigrare” și implicare a instituției în „dispute cu substrat politic”.

Cu referire la cea de-a doua identitate pe care Vladimir Plahotniuc a obținut-o profitând de influența sa asupra instituțiilor statului – Victor Novak, potrivit informațiilor obținute de moderatorul emisiunii „Secretele Puterii”, Alex Cozer, Procuratura Anticorupție a confirmat că la 29 octombrie a pornit o cauză penală.

Opinia ta contează. Comentează!