Mii de georgieni au protestat luni seară în stradă față de un proiect le lege privind așa-zișii „agenţi străini”
Externe 16 aprilie 2024, 16:00 | 169

Mii de georgieni au protestat luni seară în stradă, iar parlamentarii s-au luat la bătaie în forul legislativ după ce partidul de guvernământ a dat undă verde unui proiect le lege creat după model rusesc privind așa-zișii „agenţii străini”. Criticii georgieni ai proiectului de lege spun că acesta este făcut după modelul legislației de la Kremlin și are drept scop reprimarea disidenței, așa cum s-a întâmplat în Rusia lui Putin.

Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului, care este controlată de partidul de guvernământ „Visul georgian” și aliații săi, a aprobat proiectul de lege, pregătind terenul pentru ca proiectul să intre în dezbatere într-o primă lectură. Peste 5.000 de manifestanți s-au adunat în fața clădirii parlamentului construită de sovietici din Georgia. Ministerul de Interne a anunțat că 14 protestatari au fost reținuți pentru încălcarea ordinii publice și un ofițer de poliție s-ar afla sub tratament după ce a fost rănit.

Președintele Salome Zurabișvili, critic fervent al partidului „Visul georgian”, a promis sprijin pentru protestatari pe platforma media X, jurând că „Georgia nu se va preda resovietizării”.

Televiziunea l-a arătat pe Mamuka Mdinaradze, liderul grupului parlamentar al „Visului georgian” și o forță cheie din spatele proiectului de lege, fiind luat pe sus și îndepărtat de la tribună de deputatul de opoziție Aleko Elisașvili în timp ce vorbea. Incidentul a declanșat o încăierare în parlament.

Proiectul de lege a tensionat relațiile cu țările europene și cu Statele Unite, care se opun adoptării sale. Uniunea Europeană, care a acordat Georgiei statutul de candidat pentru aderare, în decembrie, a declarat că această mișcare este incompatibilă cu valorile blocului comunitar.

„Visul georgian” spune că dorește ca țara să adere la UE și NATO, chiar dacă și-a întărit legăturile cu Rusia și s-a confruntat cu acuzații de autoritarism, și că proiectul de lege este necesar pentru a combate ceea ce numește „valorile pseudoliberale” impuse de străini și pentru a promova transparența.

Rusia este foarte nepopulară în Georgia din cauza sprijinului pe care-l acordă celor două regiuni separatiste din fostul stat sovietic: Abhazia și Osetia de Sud.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie