Liderii partidelor de opoziție din Turcia se declară pregătiți pentru un nou scrutin
Externe 8 mai 2019, 21:37 | 1015

Opoziția din Turcia se declară gata de un nou scrutin la Istanbul. Asta după ce rezultatele alegerilor municipale, câștigate de către candidatul opoziției, au fost invalidate, la cererea partidul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Decizia controversată de anulare a scrutinului continuă să stârnească îngrijorare la nivel internațional.

La o zi după ce a rămas fără mandatul de primar, Ekrem Imamoglu, cel care a câștigat fotoliul de edil al Istanbulului, în defavoarea candidatului partidului de guvernământ, a ieșit în fața presei pentru a-și asigura susținătorii că opoziția este mai puternică decât își imaginează președintele Erdogan.

Pregătit pentru noul scrutin, ce ar urma să aibă loc pe 23 iunie, s-a declarat și liderul principalei formațiuni de opoziție din Turcia, Partidul Popular Republican.

După ce controversata decizia a Consiliul Electoral Suprem din Turcia de a invalida alegerile municipale din Istanbul a fost criticată de diplomația europeană, o reacție a venit și de la Washington. Administraţia Trump și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situația democrației din această țară și a cerut desfăşurarea unui proces electoral "liber" şi "transparent". Preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi formaţiunea sa conservatoare islamică Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării au pierdut scrutinul desfăşurat pe 31 martie în Istanbul. Ulterior, au denunțat "nereguli masive" şi au obţinut anularea rezultatului.

Opinia ta contează. Comentează!