Atacurile asupra Azovstal continuă
Externe 11 mai 2022, 19:48 | 946

Situația la uzina Azovstal devine tot mai dificilă. Militarii blocați în interior anunță că în ultimele 24 de ore au suportat 38 de atacuri aeriene din partea rușilor. Cetățenii îi îndeamnă pe soldații din regimentul ”Azov” să nu cedeze și să lupte până la sfârșit. Între timp, livrările de arme către Ucraina iau amploare, fapt ce trezește indignarea Moscovei.

În rețea au apărut mai multe fotografii din interiorul uzinei Azovstal, acesta fiind ultimul obiect strategic din orașul Mariupol, care încearcă să reziste ocupației rusești. În imagini se văd condițiile groaznice, în care supraviețuiesc militarii. Aceștia susțin că sunt lipsiți de medicamente, iar rănile nu pot fi vindecate din cauza umezelii din subsolurile uzinei. Apărătorii Mariupolului apelează repetat la ONU și ”Crucea Roșie” și roagă să fie evacuați.

Aceștia susțin că în ultimele 24 de ori au fost atacați de 38 de ori pe cale aeriană.

Pentru a-i sprijini pe soldații din Azov, mai mulți civili și foști militari, care în 2015 au fost luați prizonieri de către ruși, în perioada acțiunilor militare din Donbas, au înregistrat mesaje video, în care îi îndeamnă să nu cedeze în niciun caz.

Militarii detașamentului ”Azov” sunt sprijiniți și de comunitatea internațională. Un protest de amploare a avut loc în Varșovia.

Iar Papa Francisc s-a întâlnit astăzi la Vatican cu câteva dintre soțiile militarilor blocați la Azovstal, scrie presa de la Kiev.

Între timp, livrările de arme către Ucraina iau amploare. Potrivit agenției Unian, 89 din 90 de obuziere promise de Statele Unite au fost livrate deja.

Potrivit sursei citate, peste 370 de militari ucraineni au fost instruiți să utilizeze noile echipamente de război. Este antrenată activ și infanteria.

Rusia este nemulțumită după ce Camera Reprezentanţilor americană a aprobat un pachet de asistenţă pentru Ucraina, în valoare de 40 de miliarde de dolari. Fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev a acuzat Statele Unite ale Americii că în acest fel duce un "război indirect" împotriva Rusiei. Acesta a declarat că ajutorul americanilor constituie o tentativă de a "face Rusia să sufere o gravă înfrângere şi de a limita dezvoltarea sa economică şi influenţa sa politică în lume". „Dar, nu o să le meargă”, a adăugat Medvedev, citat de agenția TASS.

Un depozit cu azotat de amoniu din Slaviansk, regiunea Kramatorksk, a fost atacat de ruși astăzi. Autoritățile i-au îndemnat pe oameni să nu iasă afară și să stea în case, cu geamurile închise, pentru a preveni contaminarea cu particulele chimice ce s-ar putea afla în aer.

Statul major al forțelor armate ale Ucrainei a declarat că lupte active se duc acum în regiunile Harkov, Izium, Herson și Melitopol.

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a anunțat că primul militar rus care a comis crime de război va compărea pe banca acuzațiilor. Este vorba despre un tânăr de 21 de ani, care a ucis un civil ce mergea cu bicicleta pe străzile unui oraș din regiunea Sumî. Militarul rus riscă până la 15 de ani închisoare.

Conform ultimelor informații publicate de ONU, în Ucraina ar fi fost uciși mai mulți civili, față de numărul publicat oficial, care constituie peste 3300 de morți. Matilda Bogner, șefa Misiunii de monitorizare a respectării dreptuilor omului, susține că cifra ar fi cu mii de oameni mai mare. Echipa Bogner investighează și acuzații de tortură din partea forțelor ucrainene împotriva forțelor ruse. Reprezentantul ONU a precizat, totuși, că acuzațiile aduse soldaților ruși sunt semnificativ mai multe.

Opinia ta contează. Comentează!