După 20 de ani de activitate la Ministerul Apărării, Viorel Prisacari din Sângerei crește capre în sat
Făcut acasă 8 octombrie 2021, 21:22 | 1327

După mai bine de 20 de ani de activitate la Ministerul Apărării a ajuns să întrețină capre de rasă. A renunțat la viața de oraș, s-a mutat în satul de baștină, iar după câțiva ani de muncă asiduă, a devenit proprietarul unei ferme de animale cu potențial. Este micul său „imperiu" - așa îi mai spune Viorel Prisacari din Slobozia-Măgura, raionul Sângerei. Îi aflăm povestea din reportajul ce urmează.

Ajunse la fermă, caprele sunt împărțite în grupuri. Unele rămân afară, altele merg la muls. De aici, cu ajutorul aparatelor performante, laptele este transportat direct în secția de procesare, fără vreun contact cu omul.

MARIA ZUBCO, angajată la ferma de capre din Slobozia-Măgura, raionul Sângerei: "Este o responsabilitate mare pe umerii noștri, pentru că de aici, produsul nostru ajunge la cumpărător."

Tot ce vedem astăzi aici, la ferma de capre din Slobozia-Măgura, este rezultatul efortului zilnic al militarului Viorel Prisacari.

VIOREL PRISACARI, proprietarul fermei de capre din Slobozia-Măgura, raionul Sângerei: "Până a mă lansa în această afacere, am făcut o carieră de militar, începând de la gradul de soldat, până la locotenent-colonel...aproximativ 20 de ani. După care am decis să cresc capre."

A împrumutat bani de la rude, a luat credite și de la bancă iar, în 2014, a început construcția fermei. Peste doi ani a adus primele capre - 63 la număr.

VIOREL PRISACARI, proprietarul fermei de capre din Slobozia-Măgura, raionul Sângerei: "La ziua de astăzi avem 247 de capre adulte și 90 de edițe născute în anul curent.Ele ușor se adaptează, nu sunt capricioase, dau o cantitate de lapte bună pe perioada de lactație."

De mic a crescut printre oile și vacile din gospodăria părinților. Capre vedea doar la vecini. Așa că a studiat mult informațiile din internet înainte să construiască ferma de capre.

VIOREL PRISACARI, proprietarul fermei de capre din Slobozia-Măgura, raionul Sângerei: "Capra era mai puțin populară la noi, iar în ultima perioadă oamenii se interesează tot mai mult de aceste produse, iar laptele de capră este foarte benefic pentru organismul uman. Laptele de capră este un elixir al sănătății. Este ușor digerabil, nu are intoleranță. Este un produs asemănător cu laptele matern potrivit structurii chimice. Laptele de capră este digerat de organism în 20 de minute, cel de vacă - în 24 de ore."

Acum, la ferma de capre din Slobozia-Măgura găsești nu doar lapte.

VIOREL PRISACARI, proprietarul fermei de capre din Slobozia-Măgura, raionul Sângerei: "Producem brânză iaurt din lapte de capră, caș dulce, lapte pasteurizat și zer. Noi folosim doar trei ingrediente: lapte, cheag natural și sare alimentară."

Secretul succesului este ambiția și disciplina de militar.

VIOREL PRISACARI, proprietarul fermei de capre din Slobozia-Măgura, raionul Sângerei: "Eu când ajung aici, îi spun „micul meu imperiu”. Mă aflu aici în anturajul meu. Este afacerea mea de familie, de suflet...- Cât timp acordați fermei de capre? - 24 din 24."

La ferma de capre din Slobozia-Măgura muncesc 10 angajați.

Opinia ta contează. Comentează!