Violențele continuă în Birmania: Cel puțin 38 de persoane au fost ucise miercuri în urma reprimării
Externe 4 martie 2021, 15:52 | 1158

În Myanmar, cel puțin 38 de protestatari au fost uciși de poliție. Printre victime sunt și patru minori. Statele Unite s-au declarat îngroziți de violențele, care nu încetează în Birmania. Manifestanții scandează și azi din spatele unor baricade improvizate din anvelope vechi, cărămizi, saci de nisip, bambus și sârmă ghimpată.

Cel puțin 38 de persoane au fost ucise miercuri în urma reprimării. Potrivit raportorului special al ONU, Christine Schraner, numărul total al victimelor de la izbucnirea protestelor a urcat la peste 50.

CHRISTINE SCHRANER BURGENER, membră în convoiul special al Națiunilor Unite în Birmania: "Astăzi a fost cea mai sângeroasă zi de la începutul lunii februarie. 38 de oameni au murit astăzi. În total, 50 de oameni au fost uciși de când au început violențele, iar mulți sunt răniți."

Străzile au fost baricadate în ultimele zile cu saci de nisip, anvelope, cărămizi și sârmă ghimpată.

Armata pare mai hotărâtă decât oricând să înăbușe protestele care au cuprins țara din sud-estul Asiei după lovitura de stat din 1 februarie împotriva guvernului civil. Forțele de securitate din mai multe orașe au tras miercuri cu muniție de război pentru a dispersa mitingurile pro-democrație.

Mii de persoane s-au adunat joi la Mandalay, al doilea oraș ca mărime al țării, pentru înmormântarea unei tinere de 19 ani, care a murit cu o zi înainte. O fotografie cu ea în care era văzută purtând un tricou cu mesajul „Totul va fi bine” cu puțin timp înainte de a fi împușcată s-a viralizat pe rețelele de socializare.

Oficialii din Statele Unite s-au declarat îngroziți de violențele, care nu încetează în Birmania.

NED PRICE, purtatorul de cuvânt al Departamentului de Stat: "Facem apel la toate țările să îndemne cu o singură voce la condamnarea violențelor brutale a armatei birmaneze împotriva propriilor săi oameni și pentru a promova răspunderea pentru acțiunile militare care au dus la pierderea de vieți a atâtor oameni din Birmania."

Violențele de miercuri au declanșat încă o rundă de proteste internaționale.

Opinia ta contează. Comentează!