Ion Chicu i-a propus lui Igor Dodon revocarea din funcție a miniștrilor delegați de PD în actualul Guvern
Politic 9 noiembrie 2020, 17:32 | 1355

Fără a mai aștepta consumarea alegerilor prezidențiale, premierul Ion Chicu le-a arătat astăzi ușa miniștrilor PD, delegați anterior în Guvern. În scurt timp, Chicu și Dodon i-au identificat pe noii miniștri. Unii au mai fost la putere. Se întâmplă după ce sâmbătă, PD-ul a anunțat că-și va retrage, după prezidențiale, miniștrii săi din Guvernul Chicu.

ION CHICU, prim-ministru: "Pentru a evita incertitudinea, astăzi voi ieși cu propunerea în adresa președintelui de a revoca colegii respectivi și de a numi alți conducători ai acestor ministere, ca să nu admitem o situație de incertitudine, de neclaritate, încât aceste ministere să funcționeze așa cum au funcționat până în ziua de astăzi."

În mai puțin de trei ore, Ion Chicu și Igor Dodon au și identificat numele noilor miniștri. Trei dintre ei sunt din vechea componență a așa-zisului ”guvern tehnocrat”. Vorbim despre foștii consilierii ai lui Dodon, care sunt aduși din nou în Guvern: Anatol Usatîi, Aureliu Ciocoi și Victor Gaiciuc, care revin la aceleași ministere - Economie, Externe și Apărare. Totuși, apar și două nume noi - Lilia Pogolşa, la Ministrul Educației, și Olga Cebotari, la Reintegrare.

Astfel, întreg Guvernul devine afiliat Partidului Socialiștilor și lui Igor Dodon. Se întâmplă după ce președintele PD, Pavel Filip, a anunțat sâmbătă că îi va retrage, după turul doi de scrutin, pe cei patru miniștri și pe vicepremierul pentru Reintegrare din Guvernul Chicu. Filip a declarat atunci că e nevoie de o resetare a guvernării.

PAVEL FILIP, președintele PD: "Partidul Democrat din Moldova a luat decizia ca imediat după învestirea în funcție a președintelui ales să-și retragă reprezentanții săi din Guvern pentru a oferi acestuia posibilitatea de a construi o colaborare eficientă cu Legislativul și Executivul în conformitate cu prevederile constituționale și respectând votul exprimat de către cetățeni."

Filip a mai declarat că formațiunea sa nu agreează ideea alegerilor parlamentare anticipate și în acest context invită toate partidele parlamentare autentice la dialog pentru a identifica o formulă guvernamentală. Filip nu a ezitat să critice recentele metamorfoze din forul legislativ, care ar urma să construiască o nouă majoritate parlamentară. PAVEL FILIP, președintele PD: "Noi vedem ce mișcări se fac în ultima perioadă de timp în interiorul Parlamentului. Vedem această migrare dintr-un partid într-o mișcare, într-un alt partid, într-un bloc, apoi într-o platformă și noi înțelegem foarte bine ce se întâmplă. Poate cineva crede că este un joc de șah, foarte sofisticat, dar sunt vizibile ațele păpușarilor, care mută aceste figuri dintr-o parte în alta."

Săptămâna trecută, deputații Partidului ”ȘOR” au aderat la platforma parlamentară ”Pentru Moldova”, creată de cei cinci legislatori desprinși recent de formațiunea ”Pro-Moldova”, condusă de Andrian Candu. Astfel, noul grup parlamentar numără 14 deputați. Socialiștii dispun acum de 37 de mandate, plus trei deputați neafiliați. Astfel, o nouă majoritate parlamentară ar putea fi încropită chiar și în lipsa voturilor asigurate de Partidul Democrat. Fiind întrebat astăzi dacă Partidul Socialiștilor admite o coaliție în Parlament cu Partidul Șor, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrâncea, a declarat că formațiunea pe care o reprezintă nu exclude niciunul dintre scenariile posibile.

Opinia ta contează. Comentează!