Post Scriptum cu Alex Cozer: Corupție în domeniul imobiliar

Văzusem zilele astea o investigație jurnalistică legată de mișmașurile din domeniul imobiliar din capitală. Este vorba despre cazul fostului viceprimar al capitalei Vlad Coteț, arestat încă acum aproape 8 ani de zile. Cu mult spectacol, fără însă ca dosarul să mai aibă vreo finalitate până acum. Iar terenul buclucaș, care aparținea statului și a dus la arestarea viceprimarului, este și astăzi în mijlocul unui litigiu.

Este, de fapt, un exemplu minor de corupție în domeniul imobiliar din Chișinău. Pentru că, de-a lungul timpului, în special după anii 2000, atâta corupție precum în acest domeniu nu cred că am mai avut pe undeva, cu excepția marilor scheme de jaf din banul public.

Și, cu toate că, avem în tot Chișinăul mii de construcții ilegale pe terenuri ocupate abuziv, nu avem niciun dosar penal serios dus la capăt nici măcar în acest domeniu. Nu știu ce mai face celebrul Nistor Grozavu, spre exemplu, cel care a fost implicat în zeci de scandaluri în cei mai bine de 10 ani în care a ocupat funcția de viceprimar al capitalei. Probabil se bucură de bătrâneți, după activitatea prodigioasă, în condițiile în care luată cu alte probleme, lumea a uitat de el. Așa cum a uitat și umana justiție moldovenească.

Iar tot acest dezmăț generalizat a adus capitala în halul în care este astăzi. Una dintre cele mai aglomerate urbe din Europa, cu ambuteiaje uriașe, cu sute de blocuri de locuit construite aiurea, în zone care nicidecum nu erau prevăzute pentru așa ceva.

Orașul Chișinău a ajuns unul unde este deja imposibil să mai găsești un loc de parcare în curtea blocului. În parcările subterane, locurile de parcare au prețuri aberante de-a dreptul, de chiar 30 sau 40 de mii de euro. Pentru că, atunci când au obținut permis de construcție, așa-zișii dezvoltatori din domeniul imobiliar nu s-au gândit că turnurile din beton pe care le ridică trebuie să aibă și spații de parcare în jur. Pentru ce parcare, dacă ea nu aduce bani? Iar pe locul său mai poate fi construit un bloc de 20 de etaje.

Iar funcționarii Primăriei nu și-au bătut nici ei capul cu asta, pentru că ei luau plicuri grase nu pentru parcări sau comoditate urbană. Și nici procurorii cu nimic nu i-au deranjat. În dezmățul ăsta, nu s-au construit nici parcări subterane, pentru că ele costă foarte mult. Și iarăși, pot să diminueze din profiturile așa-zișilor dezvoltatori. Iar acolo unde astfel de parcări există, extrem de mici și modeste, v-am spus, prețurile pentru un loc sunt de-a dreptul exorbitante. Am avut ocazia să vizitez multe orașe din Vest. Începând cu România și până la cealaltă extremitate a continentului. Și nicăieri nu poate exista comparație cu ce se întâmplă la noi. Cu acest haos generalizat în construcții, cu oameni care și-au cumpărat apartamente în blocuri noi și sunt nevoiți să-și lase mașinile pe marginile străzilor, la sute de metri de casă.

Iar ce ține de prețul apartamentelor, aici lucrurile chiar devin inexplicabile pentru mine. În condițiile în care, astăzi, prețurile rivalizează cu cele din orașe precum București sau Cluj. Iar în Iași este mai ieftin decât în Chișinău să-ți cumperi o locuință. Practic, astăzi prețurile unei locuințe în Chișinău sunt comparabile cu cele din Cluj. În condițiile în care un locuitor al Clujului are venituri medii de aproape 3 ori mai mari decât un chișinăuian. Și Clujul e un oraș destul de apropiat de standardele europene, pe când capitala noastră, din păcate, e mai aproape de ghetourile de prin Orientul Îndepărtat.

Dar, atâta timp cât pe lângă costurile de construcție trebuie să plătești „otkaturi” grase pe la tot felul de funcționari, procurori, judecători, intermediari, toate astea cântăresc la preț. Și mai și avem atâtea agenții imobiliare care percep comisioane grase și ridică artificial prețurile, că e imposibil să le mai duci numărul. Ăsta e Chișinăul anului 2024. Și, din păcate, perspective de îmbunătățire a situației nu se întrezăresc.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!