Întrevedere ”1+1” la Tiraspol
Politic 16 ianuarie 2024, 19:49 | 704

Discuțiile în formatul 1+1 de la sediul OSCE din Tiraspol pe marginea noilor prevederi din Codul vamal, în care sunt vizați operatori economici din stânga Nistrului, s-a încheiat fără luarea vreunei decizii sau semnarea vreunui document. Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat după discuțiile purtate cu reprezentantul Tiraspolului, Vitali Ignatiev, modificările la Codul Vamal nu vor fi anulate, iar noile taxe impuse companiilor din stânga Nistrului sunt mai curând simbolice.

OLEG SEREBREAN, vicepremier pentru Reintegrare: "Intențiile Chișinăului sunt să nu creeze impedimente artificiale pentru companiile care lucrează în partea stângă a Nistrului. Apropo, aș numi aceste taxe mai curând simbolice. Și nu putem spune că e discriminare negativă a cestor întreprinderi. Din contra, e o „discriminare” pozitivă."

Vitali Ignatiev spune că pagubele din venitul local vor fi acoperite prin anularea unor facilități pentru agricultorii din dreapta Nistrului.

VITALII IGNATIEV, reprezentantul Tiraspolului: "Nu introducem niciun fel de limitări suplimentare. Da, acum vor scădea venituri de zeci de milioane de dolari, pe care autoritățile de la Chișinău au decis să și le atribuie. Prin urmare, aflând că de la 1 ianuarie se vor aplica astfel de taxe pentru operatorii economici din Transnistria, căutăm posibilități de corectare a acestor venituri. De aceea, unele facilități vor fi revăzute."

Potrivit lui Ignatiev, nu este vorba despre aplicarea unor taxe sau restricții. Tiraspolul zice că facilitățile pentru unii fermieri din dreapta Nistrului vor fi anulate sau minimalizate ca să fie în condiții similare cu fermierii din stânga Nistrului.

În debutul negocierilor de la Tiraspol, Oleg Serebrian a cerut Tiraspolului eliberarea mai multor persoane, care sunt în detenție ilegală în pușcăriile din stânga Nistrului. Este vorba de Victor Pleșcanov, Alexandru Dimov, Stanislav Menzarari, Vladimir Dudnic, Mihail Ermurachi.

Misiunea OSCE a salutat inițierea discuțiilor și le-a calificat drept o „oportunitate importantă pentru un dialog constructiv” în contextul noilor tensiuni între Tiraspol și Chișinău apărute odată cu intrarea în vigoare noului Cod vamal.

COMUNICATUL MISIUNII OSCE LA CHIȘINĂU: "Părțile au nevoie de conversații atât formale, cât și informale. Cel mai recent exemplu este aplicarea de către Chișinău a taxelor vamale companiilor transnistrene. Tiraspolul nu știa că aceste plăți vamale vor fi necesare, începând cu 1 ianuarie. Menținerea conversațiilor scade riscul unei escaladări neașteptate și crește probabilitatea de a rezolva disputele pe cale pașnică, prin dialog."

Cea din urmă întrevedere dintre Oleg Serebrian și Vitalii Ignatiev a avut loc pe 20 iunie 2023.

Opinia ta contează. Comentează!