Reuters scrie că este posibil ca Ucraina să obțină acces în locul din sud-estul Poloniei, unde a căzut o rachetă
Externe 17 noiembrie 2022, 15:53 | 358

Este posibil ca Ucraina să obțină acces în locul din sud-estul Poloniei, unde o rachetă a ucis doi oameni, scrie Reuters. După ce Varșovia și NATO au punctat că nu există dovadă că proiectilul a fost tras de Rusia și că ar fi fost o rachetă ucraineană de apărare aeriană, care, din păcate, a căzut pe teritoriul polonez, Kievul are altă versiune și solicită acces la locul exploziei. "Ucraina cu siguranță nu a trimis rachete pe teritoriul Poloniei", a declarat Volodimir Zelenski.

VOLODIMIR ZELENSKI președintele Ucrainei: "Poziția ucraineană este foarte transparentă: ne dorim să stabilim toate detaliile, fiecare fapt, motiv pentru care avem nevoie ca specialiștii noștri să se alăture la lucrările în investigația internațională și să aibă acces la toate datele disponibile partenerilor noștri și să aibă acces la locul exploziei."

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat ieri că accesul la locul exploziei va necesita acordul ambelor țări care conduc ancheta - Polonia și Statele Unite ale Americii. Statele Unite nu au comentat, deocamdată, solicitarea Kievului.

Incidentul a avut loc într-un sat, la șase kilometri de frontiera cu Ucraina, în ziua în care Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. Din imagini se vede un tractor distrus lângă un crater uriaș. Rusia a negat implicarea. Președintele Poloniei a declarat că racheta, care a căzut în țara sa și a ucis doi oameni, a fost, cităm, ”probabil un incident nefericit” și că nu există momentan vreo dovadă că proiectilul a fost tras de Rusia. "Sunt multe indicii că ar fi fost o rachetă de apărare aeriană, care, din păcate, a căzut pe teritoriul polonez", a punctat Andrzej Duda.

"Incidentul nu este din vina Ucrainei, ci este o consecință a războiului, de care responsabil este Putin", a declarat și secretarul general al NATO, după o reuniune de urgență a structurii. Jens Stoltenberg a subliniat că NATO nu are niciun semn că a fost rezultatul unui atac deliberat și nu are niciun semn că Rusia pregătește acțiuni militare ofensive împotriva NATO.

Analiza preliminară a NATO a sugerat că incidentul a fost cauzat, probabil, de un sistem de apărare aeriană a Ucrainei, o rachetă trasă pentru a apăra teritoriul ucrainean împotriva atacurilor rusești cu rachete de croazieră. Ipoteza este negată de Kiev, care afirmă că are dovezi de urme ruse.

Opinia ta contează. Comentează!