Noi detalii în... Miezul de nucă
Economic 18 decembrie 2018, 23:19 | 4638

Apar noi detalii în monopolizarea pieței nucilor. După investigaţia noastră privind interesele de cartel, portalul Newsmaker.md a publicat un articol cu trimitere la Serviciul Vamal, care arată clar că în Republica Moldova, trei companii controlează peste 80 la sută din exporturile de miez de nucă. Printre acestea - şi întreprinderea lui Dumitru Vicol, cuscrul premierului Pavel Filip. În cadrul unui interviu, omul de afaceri a recunoscut că a exportat marfa, pe care o companie franceză, cu sediul la Teleneşti, nu reuşea nicidecum s-o scoată peste hotare din cauza obstacolelor administrative.

În investigaţia realizată de Jurnal TV, acum o lună, s-a arătat cu lux de amănunte cum oamenii care-şi vindeau anul trecut miezul de nucă la preţuri de 100 sau chiar 120 de lei pentru un kilogram, acum sunt nevoiţi să-şi vândă marfa colectorilor contra 40-50 de lei kilogramul. Fiind filmaţi cu camera ascunsă, mai mulţi colectori au recunoscut că piaţa este dominată de trei companii, iar celelalte firme mai mici sunt presate de autorităţi şi nu pot să-şi exporte marfa. Scăderea bruscă a preţului la miezul de nucă a adus tot mai multe suspiciuni că în Republica Moldova s-a constituit un monopol sau un cartel. Preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a declarat că prețurile sunt dictate de familia prim-ministrului Pavel Filip, care s-ar îmbogăți din acest monopol. În replică, Filip a spus că nu e vorba de niciun monopol, iar compania cuscrului său, Dumitru Vicol, are o cotă de piaţă, care nu depăşeşte 20 de procente.

Datele Serviciului Vamal, citate de Ziarul Naţional, arată că Pavel Filip a greşit niţel cifrele. Compania cuscrului său are o cotă de piaţă de peste 28 la sută, la capitolul vânzări, şi nu 20, cum spune prim-ministrul. Aceasta se clasează pe locul doi în Republica Moldova după volumul şi valoarea exporturilor, fiind vorba de peste 2500 de tone de miez de nucă, în valoare de 372 de milioane de lei. Împreună cu celelalte două companii, Monicol deţine 80% din exporturile de miez de nucă. Cuscrul lui Pavel Filip, Dumitru Vicol, a recunoscut pentru Newsmaker că a exportat marfa companiei franceze din Teleneşti, care se confruntă cu dosare penale şi bariere administrative, şi despre care a relatat Jurnal TV în investigaţia sa. Doar că potrivit lui Dumitru Vicol, nu e vorba de reexport, ci de un "ajutor" pe care i l-a acordat companiei franceze.

Iată ce ne spunea acum o lună Iulia Teleucă, directorul companiei franceze, a cărei activitate este blocată ca urmare a deschiderii dosarelor penale de către Departamentul Urmăririi Penale de pe lângă Serviciul Vamal, firma fiind acuzată că ar fi prezentat acte false privind originea mărfii.

Doar două sau trei companii au posibilitatea să exporte. Celelalte companii care vor să-şi continue activitatea de achiziţionare, pot să exporte doar prin intermediul acestor întreprinderi. Se vorbeşte de o monopolizare a activităţii.

Din declaraţia lui Dumitru Vicol înţelegem că Iulia Teleucă s-a referit inclusiv la firma acestuia atunci când a vorbit de monopolizarea exporturilor. În timp ce Vicol vorbeşte de un "ajutor", în investigaţia noastră s-a arătat că investitorul francez a apelat la Vicol pentru a face re-export, după ce s-a pomenit cu 47 de tone de miez de nucă sechestrate de autorităţi, iar camioanele încărcate cu marfă nu mai puteau să iasă din Republica Moldova. Atunci, întreprinderea lui Vicol ar fi exportat aceeaşi marfă, în baza aceloraşi acte de achiziţie, fără mare efort. Miezul problemei se află anume în aceste acte de achiziţie, pe care unele companii precum cea franceză le întocmesc şi nu pot să-şi exporte marfa, iar altele nu le întocmesc aşa cum o cere legea, dar îşi continuă nestingherit activitatea. În investigaţia Jurnal TV s-a arătat clar cum lucrează colectorii celei mai mari companii de pe piaţă, încălcând orice procedură legală. Camera de Comerţ Americană din Moldova a precizat pentru Newsmaker că pentru a exporta, fără taxe, miez de nucă în Europa, firmele modoveneşti au nevoie de un certificat de provenienţă a mărfii, în care să fie indicat că nucile sunt din Republica Moldova. Acest certificat este eliberat de autorităţi în baza actelor de achiziţie, în care sunt indicate datele din paşaport ale persoanei fizice de la care s-a cumpărat miezul. Firmele plătesc un impozit de 5% din volumul mărfii cumpărate de la oameni, iar la verificarea actelor în vamă, deseori apar probleme la export. Reprezentantul unei companii din domeniu a declarat pentru Newsmaker că, aparent, orice firmă are dreptul să exporte miezul de nucă, dar, de facto, doar trei companii pot să exporte marfa fără probleme. Celelalte nu reuşesc să treacă procedurile vamale. Funcţionarii din vamă cer o mulţime de acte suplimentare, iar uneori chiar şi "certificate privind apa, care s-a folosit la irigarea copacilor". Precizăm că miezul de nucă s-a ieftinit şi în alte părți, dar în timp ce în Ucraina preţul angro la miezul de nucă este de 5,75 dolari per kilogram, în Republica Moldova acesta este de doar 3,77 dolari.

Opinia ta contează. Comentează!