Rise Moldova: asociația lui Igor Dodon a beneficiat de transferuri de 20 de milioane de ruble din Rusia
Politic 7 noiembrie 2022, 19:58 | 801

După ce a pierdut alegerile prezidențiale din 2020 și scrutinul parlamentar din 2021, Igor Dodon a ajuns la solda unei asociații obștești finanțate de oameni de afaceri apropiați Kremlinului. Mutarea a venit și cu o remunerație de zece ori mai mare decât cea, pe care a avut-o în perioada în care a fost șef de stat. Mai exact - peste 200 de mii de lei pe lună. Jurnaliștii RISE Moldova, în parteneriat cu Centrul „Dossier”, au depistat șase transferuri bancare din Rusia destinate asociației obștești condusă de Igor Dodon. Însumate, transferurile se ridică la peste 20 de milioane de ruble, echivalentul a circa cinci milioane de lei.

În timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din vara anului trecut, Igor Dodon și colegii săi din Partidul Socialiștilor le-au tot explicat susținătorilor că „cea mai mare amenințare pentru Republica Moldova o constituie pierderea totală a independenței și trecerea țării sub control extern”. Încă pe când era în funcția de șef al statului, Dodon a tot blamat ONG-urile și a insistat că influența externă asupra politicii interne este exercitată prin intermediul organizațiilor neguvernamentale. Doar că pe 30 iunie 2021 a avut loc un eveniment, despre care Dodon va informa publicul larg abia peste câteva luni. În acea zi, Agenția Servicii Publice din Moldova a eliberat certificatul de înregistrare a Asociației obștești „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”. Administrator, președinte și beneficiar a ajuns Igor Dodon. Organizația „Delovaia Rossia”, abonată la banii fiului fostului procurorul general al Rusiei, Igor Ceaika, a făcut transferuri generoase pentru asociația lui Igor Dodon.

RISE Moldova a obținut acces la un extras privind circulația fondurilor financiare prin contul bancar al „Delovaia Rossia” din Sberbank, în anii 2021 și 2022. În doar șapte luni, pe contul asociației obștești condusă de Igor Dodon au intrat peste 20 de milioane de ruble rusești. Primul astfel de transfer a avut loc în octombrie 2021 prin intermediul unui acord de donație. Din documente se vede că destinatarul donației financiare oferită de „Delovaia Rossia” este Igor Dodon, în calitate de președinte al Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse.

INVESTIGAȚIA RISE MOLDOVA: "5 octombrie 2021. Pe contul rusesc al „Delovaia Rossia” intră 2,8 milioane de ruble. Expeditorul – Igor Ceaika. A doua zi, Igor Dodon era deja la Moscova, la o întrevedere cu Dmitrii Kozak, șeful adjunct al administrației președintelui rus, Vladimir Putin. În aceeași zi, Igor Dodon semnează cu Pavel Titov, președintele „Delovaia Rossia”, un acord pentru obținerea unei donații de 2,8 milioane de ruble. Altfel spus, exact aceeași sumă, pe care, în ajun, Igor Ceaika a transferat-o în contul organizației ruse."

În ultimele trei luni ale anului 2021, „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă” a primit peste 9 milioane de ruble din Rusia, dar au urmat și alte transferuri. Pentru salariul anual al lui Igor Dodon, în bugetul asociației au fost planificate 6,7 milioane de ruble. Deci, câte 135 de mii de lei lunar. Însă, pe lângă salariul de bază, Dodon și-a aprobat un premiu suplimentar, în mărime de 50 la sută din salariul de bază. Astfel, în 2022, veniturile lunare planificate pentru Dodon constituie 202 mii de lei lunar, scrie Rise Moldova.

Igor Dodon nu a fost de găsit la telefon pentru a comenta aceste informații. Purtătoarea sa de cuvânt nu a răspuns nici la apeluri, nici la mesaje. Totuși, acesta s-a plâns zilele trecute că ar fi victima unei „campanii informaționale masive care are ca scop discreditarea forțelor politice care luptă împotriva regimului aflat la guvernare”.

Opinia ta contează. Comentează!