Mai mulți savanți consideră că oamenii sunt mai aproape ca niciodată să ajungă pe planeta Marte
IT şi Ştiinţă 29 mai 2023, 15:40 | 2628

Oamenii sunt mai aproape ca niciodată să ajungă pe planeta Marte. Mai exact, ar putea să o facă peste zece ani. Asta consideră oamenii de știință din întreaga lume care s-au reunit recent la un summit la Washington, scrie Al Jazeera.

2033 este anul când planetele se vor alinia, literalmente, pentru a oferi oamenilor cea mai ușoară posibilitate de a zbura pe Marte. Atunci planeta roșie va fi în poziția de a oferi astronauților asistență gravitațională, scurtând o călătorie dus-întors de la doi ani și jumătate la un an și jumătate, notează Al Jazeera.

HOPPY PRICE, inginer șef, programul de explorare a Marte: "Aceasta va fi o oportunitate de a trimite un echipaj în vecinătatea planetei Marte și de a-l aduce înapoi. Nu va fi o misiune de aterizare pentru că nu credem că vom putea construi și testa o navă spațială proiectată să aterizeze până în 2033."

ERIC LANSON, directorul programului NASA de explorare a Marte: "Este un vis devenit realitate. Când eram încă un copil mic, mereu am visat să lucrez în spațiu. Fac asta acum și abia aștept să fiu parte a acestei aventuri extraordinare."

NASA încă are nevoie de bani și de un mandat guvernamental de la Congresul Statelor Unite ale Americii pentru a da oficial undă verde unei misiuni umane pe Marte, dar agenția se pregătește de ani de zile. Așa-numitul habitat de tranzit în care ar călători astronauții către Marte va arăta probabil similar cu un modul al Stației Spațiale Internaționale. Totodată, NASA studiază modalități de a îmbunătăți sistemele de susținere a vieții atunci când abandonarea unei misiuni nu este o opțiune.

JANCY MCPHEE, expert Programul NASA de cercetare umană: "Avem sistemele de bază pe care le-am folosit pe Stația Spațială Internațională, dar, în cazul întregii misiuni, va trebui să analizăm toate sistemele noastre și să ne asigurăm că se sincronizează bine împreună și vor lucra pentru un echipaj care este autonom și foarte departe de casă."

În timp ce NASA pare să fie lider, în acest moment, în cursa către Marte, China și compania privată americană, Space X, au și ele ambițiile lor, conchide Al Jazeera.

Opinia ta contează. Comentează!