O activistă iraniană pentru drepturile femeilor, care în prezent se află în închisoare, este câștigătoarea premiului Nobel pentru Pace
IT şi Ştiinţă 6 octombrie 2023, 19:56 | 1348

Narges Mohammadi, o activistă iraniană pentru drepturile femeilor, care în prezent se află în închisoare, este câștigătoarea premiului Nobel pentru Pace 2023. Anunțul a fost făcut de Comitetul norvegian pentru Nobel, care a recompensat-o pentru lupta sa împotriva opresiunii femeilor din Iran, dar și pentru promovarea drepturilor universale ale omului.

BERIT REISS-ANDERSEN, șefa Comitetului norvegian pentru Nobel: "Comitetul Norvegian pentru Nobel a decis să acorde Premiul Nobel pentru Pace pentru 2023 lui Narges Mohammadi pentru lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran și lupta ei pentru promovarea drepturilor omului și a libertății pentru toți. Dacă autoritățile iraniene iau decizia corectă, o vor elibera. Astfel încât ea să poată fi prezentă pentru a primi această onoare."

Narges Mohammadi este o activistă pentru drepturilor omului și o luptătoare pentru libertate din Iran. Ea a fost arestată de 13 ori de regimul islamic din Iran, care a condamnat-o de cinci ori la un total de 31 de ani de închisoare și 154 de lovituri de bici. Mohammadi este vicepreședintele „Centrului Apărătorilor Drepturilor Omului”, condus de laureatul Premiului Nobel pentru Pace Shirin Ebadi.

Premiul Nobel constă într-o diplomă, o medalie de aur și un cec de un milion de dolari.

Anul trecut, pe fundalul războiului din Ucraina, premiul a revenit unui trio simbolic opus războiului - Grupul rus pentru drepturile omului Memorial, Centrul pentru Libertăți Civile al Ucrainei și avocatul din Belarus încarcerat, Ales Bialiatski, notează AFP.

Opinia ta contează. Comentează!