Trei ani consecutiv au fost incluși în clasamentul mondial al celor mai renumiți savanți „Top 2%”
IT şi Ştiinţă 7 decembrie 2023, 20:49 | 1528

Trei ani consecutiv au fost au fost incluși în clasamentul mondial numit „Top două procente", care îi menționează pe cei mai renumiți savanți din lume. Vorbim despre Denis Nica, fizician și profesor universitar la USM, și Ghenadii Korotcenkov, singurul savant din Republica Moldova ale cărui lucrări științifice au fost citate pe internet de peste 16 mii de ori. Și în acest an, cei doi cercetători au fost incluși în prestigiosul top, întocmit conform evaluărilor Universității Stanford din Statele Unite ale Americii.

DENIS NICA, fizician: "Pentru mine, acest fapt înseamnă că rezultatele mele științifice sunt interesante și utile pentru comunitatea internațională de cercetători. Dar această lucrare care a fost publicată în revista Physical Review B. în prezent este citată de o mie două, trei sute de ori. Pentru un articol științific teoretic acest rezultat este remarcabil."

Întrebați cu ce probleme se confruntă fizicienii în Republica Moldova, cei doi cercetători ne-au spus că, din păcate, această ramură a științei este pe cale de dispariție în țara noastră, deoarece foarte puțini studenți vin la specialitatea fizică și știință fundamentală. În afară de aceasta, fizicienii nu dispun de suficiente surse pentru a face schimb de experiență cu alte țări, iar salariile sunt mizere.

DENIS NICA, fizician: "Situația cu fizica și cu știința fundamentală în Republica Moldova, cu regret, este grea. De aceea, noi avem un număr mic de studenți la specialitatea fizică. Cu regret, noi nu avem discipoli."

GHENADII KOROTCENKOV, fizician: "În principiu, sunt invitat mereu în afara țării. Dar nu pot pleca. Bani nu sunt, dar din buzunarul meu, cu acest salariu, tot nu pot să-mi achit."

Totuși, cei doi cercetători sunt mândri că și acasă sunt apreciați pentru efortul lor, ei fiind clasați printre primii fizicieni din Republica Moldova.

GHENADII KOROTCENKOV, fizician: "Cel mai citit articol cu impact, eu am publicat-o în anul 2007. A fost citită de o mie 800 de ori. Articolele noastre s-au încadrat în primele zece în Republica Moldova. Ca să ajungi în această listă este necesar să muncești mult, asiduu, iar un singur articol nu este suficient. Trebuie să avem un ciclu de lucrări, care sunt apreciate."

DENIS NICA, fizician: "Împreună cu colegii mei de la Universitatea de Stat din Moldova, am cercetat și modelat procesele de propagare a fluxului termic în structuri nano-dimensionale."

Ghenadii Korotcenkov este autor și editor a peste 70 de cărți, publicate de editurile internaționale: Elsevier, CRC Press, Momentum Press, iar Denis Nica este cunoscut pentru contribuțiile semnificative aduse la dezvoltarea teoriei proprietăților fotonice și a conductibilității termice a nano-structurilor semiconductoare multistrat.

Opinia ta contează. Comentează!